Ανοίγει φάκελος για την ένταξη του Ζαγορίου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Ανοίγει φάκελος για την ένταξη του Ζαγορίου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Ευρεία σύσκεψη για την προετοιμασία του φακέλου ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO  πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τοπικών αξιωματούχων.

«Τα Ζαγοροχώρια είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου και απαιτεί τη συνεργασία μιας πολυεπιστημονικής ομάδας εργασίας», σημείωσε η κ. Μενδώνη, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ο φάκελος πρέπει να συμπεριλάβει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση. Να αναφέρεται επίσης στην ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της περιοχής. Η σύνθεση της πολυεπιστημονικής επιτροπής θα ανακοινωθεί εντός της άλλης εβδομάδας».

Ανοίγει φάκελος για την ένταξη του Ζαγορίου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς-1

Στη σύσκεψη τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για τη διαμόρφωση του φακέλου της υποψηφιότητας, σύμφωνα με το οποίο:

«Στις 20 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στα Ιωάννινα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου θα παρουσιαστεί μια πρώτη εκδοχή του φακέλου.

Για τον Μάιο του 2020 προγραμματίζεται διεπιστημονική συνάντηση εμπειρογνωμόνων στα Ιωάννινα και στο Ζαγόρι, με θέμα "Η αξία των ορεινών πολιτιστικών τοπίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης". Θα προσκληθούν εκπρόσωποι από τα συμβουλευτικά όργανα της UNESCO, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων (ICOMOS) και η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (International Union for Conservation of Nature, IUCN)».

«Στόχος του ΥΠΠΟΑ», συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι να υποβληθεί ο φάκελος για το πολιτιστικό τοπίο στην UNESCO στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 ώστε να γίνουν από τον οργανισμό οι πρώτες παρατηρήσεις. Θα συμβάλλουν καθοριστικά στη συμπλήρωση του οριστικού φακέλου της υποψηφιότητας, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31η Ιανουαρίου 2021».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ