Αναδίπλωση της κυβέρνησης για internet cafe

Αναδίπλωση της κυβέρνησης για internet cafe

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αρνητικός αντίκτυπος για την κυβέρνηση που προεκλήθη από τη δημοσιοποίηση της εξωπραγματικής στη σύλληψή της απόφαση για δραστική φορολόγηση των internet cafe, εξομοιώνοντάς τα με λέσχες τυχερών παίγνιων, υποχρέωσε χθες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε δέσμευση ανάκλησής της. Αλλά και αυτή έγινε με τέτοιο τρόπο που προκάλεσε νέα σύγχυση στον κλάδο των επιχειρηματιών των internet cafe.

Και αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος τη τάξει οικονομικός υπουργός κ. N. Χριστοδουλάκης πήρε αμέσως το «μήνυμα» της γενικευμένης κατακραυγής και έδωσε σαφή εντολή για άρση του μέτρου επιβολής ειδικού τέλους από 1-1-2002 σε κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή των internet cafe και μάλιστα ζήτησε εντός των προσεχών ημερών να εκδοθεί η σχετική απόφαση? ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Φωτιάδης έκανε τις δικές του δηλώσεις -έχοντας πάντα στο μυαλό του τον τζόγο και όχι τη διάδοση της τεχνολογίας- που απαιτούν «ερμηνευτική εγκύκλιο» για να την κατανοήσουν οι ενδιαφερόμενοι και βρίσκονται σε κάποια απόκλιση από το πνεύμα της εντολής του προϊσταμένου του υπουργού. Συγκεκριμένα, ο κ. Φωτιάδης αν και τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί καμία απολύτως φορολόγηση στη χρήση του internet και στα internet cafe, εφόσον οι ιδιοκτήτες δεν μετατρέψουν τα μηχανήματά τους σε παιγνιομηχανήματα, η αμέσως επόμενή του δήλωση προκάλεσε σάλο.

Ανέφερε δηλαδή ότι στην περίπτωση που το ΣΔΟΕ διενεργήσει έλεγχο σε internet cafe και διαπιστώσει την ώρα εκείνη ότι κάποιοι πελάτες επιδίδονται σε ψυχαγωγικά παίγνια, ενώ δεν έχουν προμηθευτεί τα τέλη οι ιδιοκτήτες, θα καταλογίζονται τα σχετικά πρόστιμα. Να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται μετατροπή του ηλεκτρονικού υπολογιστή προκειμένου κάποιος να επιδοθεί σε ψυχαγωγικά παίγνια τα οποία από το νόμο φορολογούνται.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια είναι τα παίγνια των οποίων το αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά από την τεχνική ή πνευματική ικανότητα του παίκτη και η διενέργειά τους γίνεται αποκλειστικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Και μάλιστα αναγκαία προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό των ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων είναι να μη συνομολογείται στοίχημα μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων ή να αποδοθεί οποιασδήποτε μορφής οικονομικό όφελος στον παίκτη. Βάσει λοιπόν της χθεσινής εγκυκλίου το τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών – τεχνικών παιγνίων ανέρχεται μέχρι και τις 410.000 δρχ. ανάλογα με τον πληθυσμό. Από την πλευρά του το σωματείο ιδιοκτητών internet cafe προσπάθησε χθες να επικοινωνήσει με τον υφυπουργό Οικονομικών προκειμένου να αποσαφηνισθούν οι διατάξεις της νομοθεσίας. Στο τηλεφώνημα ανταποκρίθηκε ο σύμβουλος του υφυπουργού κ. H. Θεοδώρου, ο οποίος διατελεί και χρέη προέδρου της γνωμοδοτικής επιτροπής, χωρίς όμως να μπορέσει να διαφωτίσει τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Θανάση Ζαχαριάδη.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των internet cafe προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια. Απαράδεκτη και μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα χαρακτήρισε την απόφαση ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κ. A. Σπηλιωτόπουλος. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιορίζει την εξάπλωση της νέας τεχνολογίας στη χώρα μας, καθώς και ότι με τέτοιες αποφάσεις έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εκπαιδευτική πρακτική που ισχύει παγκοσμίως.

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής B΄ Αθηνών της Ν.Δ. κ. M. Βαρβιτσιώτης, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Καλός με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε ότι «ο φόρος που θα επιβληθεί θα μετακυλισθεί στις πλάτες των παιδιών που κάνουν χρήση και αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για να πηγαίνουν εκεί τα παιδιά». Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο κ. Φωτιάδης να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις και να αναφέρει εν τέλει ξεκάθαρα ότι τα internet cafe, στα οποία διενεργούνται ψυχαγωγικά παιχνίδια, θα εξαιρούνται της φορολογίας. Τέλος ο πρόεδρος του σωματείου internet cafe μιλώντας στην «K» τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα ζητήσουν ακρόαση από τον αρμόδιο υφυπουργό προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα στον κλάδο τους.

Μπους: Δεν θα φορολογηθεί

Τα 130 εκατομμύρια Αμερικανοί χρήστες του Ιντερνετ δεν πρόκειται να καταβάλουν νέους φόρους για τουλάχιστουν δύο ακόμη χρόνια, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αποφάσισε χθες να παρατείνει την απαγόρευση που ισχύει σε ό,τι αφορά την επιβολή φορολογίας στο Ιντερνετ. Πρόκειται για την απαγόρευση που αρχικά ψήφισε το Κογκρέσο το 1998, ώστε να μην επιβληθούν νέοι φόροι που θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά στη χρήση του Ιντερνετ. Οπως, άλλωστε, τόνισε ο κ. Μπους, η σχετική νομοθεσία στοχεύει στο «να προστατεύσει την ανάπτυξη του Ίντερνετ από την επιβράδυνση που θα επέφερε τυχόν πρόσθετη φορολογία και να μην αποτραπούν οι καταναλωτές να προχωρήσουν στις on-line αγορές τους». Σημειωτέον ότι οι αγορές on-line αναμένεται να αποτελέσουν το 15% του συνόλου των εορταστικών αγορών στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή