Σύμβολα και πρόσωπα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι έγραψαν ότι μοιάζει με κασκόλ, πιρούνι αλλά και διαφήμιση γυναικείου σαμπουάν. Αλλοι ανησύχησαν για τριγμούς στα κόκαλα του Γέρου του Μοριά. Κάποιοι πιο «υποψιασμένοι» είδαν ένα σχέδιο μη όχλησης της Τουρκίας. Πού πήγαν τα πατριωτικά σύμβολα, ωρέ Beetroot;  Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι σχεδόν αμέσως το λογότυπο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ανέδειξε αυτή τη γνωστή, διαχρονική, αρετή των Ελλήνων που παραμένει αναλλοίωτη από το 1821 έως σήμερα. Κάτι είναι και αυτό.

Πριν μιλήσουμε για το τι μπορεί να είναι το λογότυπο ας πούμε τι δεν είναι.

Για αρχή, δεν είναι εθνόσημο ούτε εθνικό σύμβολο. Δεν πληρώθηκε, έγινε αφιλοκερδώς και χωρίς παρεμβάσεις. Δεν αφορά μόνο τις γιορτές αλλά και τους προβληματισμούς. Δεν απευθύνεται μόνο στις Κυκλάδες αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και όχι, δεν χρησιμοποιεί Times New Romans. Αντιθέτως, η γραμματοσειρά του σήματος είναι η GFS Didot που έλκει την καταγωγή της από τον Γάλλο τυπογράφο Φερμέν Ντιντό και ήταν η αγαπημένη του Αδαμάντιου Κοραή και των Ελλήνων εκδοτών και τυπογράφων μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Με άλλα λόγια, έχει ένα ειδικό βάρος.

Αν κάποιος δει το βίντεο (στο YouTube κανάλι της Επιτροπής) που παρουσιάζει τη σύνθεση του λογοτύπου, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί –πιστεύω– ότι οι γραμμές που σχηματίζουν τον αριθμό «2» συμβολίζουν μια πορεία με καλές και κακές στιγμές, με πολυφωνία και καβγάδες, με ταμπεραμέντο. Αυτή η πορεία έρχεται και «τρυπάει» τον αριθμό «1», ένα σύμβολο σταθερότητας, κάτι που μένει αναλλοίωτο. Η πορεία δεν σταματά αλλά συνεχίζεται. Το πώς θα συνεχιστεί είναι θέμα δικό μας και των επόμενων γενεών. Χρωματικά, το γήινο γίνεται γαλανόλευκο. Το αφήνω πάνω σας αυτό.

Ο τρόπος που συστήνεις κάτι τόσο μεγάλο και ευρύ στο κοινό έχει σημασία, ειδικά όταν μιλάμε για μια εικόνα που συμβολίζει 200 χρόνια ιστορίας. Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» παρουσίασε το πρόγραμμά της σε μια ειδική εκδήλωση και σωστά έπραξε. Ομως, στέρησε από το λογότυπό της μια ειδικού βάρους παρουσίαση, μια εξήγηση.

Επέλεξε να το δείξει αποσπασματικά και να το ταυτίσει με ένα πρόσωπο. Σύμβολα και πρόσωπα. Αλλο ένα ελληνικό γνώρισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή