Νέοι με δίψα γνώσης οι πελάτες internet cafe

Νέοι με δίψα γνώσης οι πελάτες internet cafe

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγα χρόνια, οι λίγοι «τρελοί» που έκαναν πράξη την υλοποίηση της ιδέας μιας καφετέριας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ήταν… δακτυλοδεικτούμενοι. Σε ανύποπτο χρόνο, ωστόσο, τα γνωστά πλέον σε όλους internet cafe, έχουν ξεφυτρώσει σε κάθε γωνιά της χώρας. Με τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει μια κανονική καφετέρια, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά και σύνδεσης με το διαδίκτυο, τα internet cafe έχουν «κερδίσει» τους Ελληνες καταναλωτές που, όπως φαίνεται, διψούν τόσο για… καφέ και κουβέντα όσο για γνώση και ψυχαγωγία.

Εκατοντάδες είναι οι επισκέπτες που προσέρχονται καθημερινά στα περισσότερα από 300 internet cafe της χώρας που φιλοξενούν περίπου 3.000 υπολογιστές. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, όπως μαρτυρούν οι ιδιοκτήτες των internet cafe, πρόκειται για άτομα ηλικίας 16-25 ετών, που κατά κανόνα δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι. «Ερχονται για να γράψουν τις εργασίες τους για το πανεπιστήμιο, για να ψάξουν μια πληροφορία, για να παίξουν ένα παιχνίδι», λέει στην «K» ο κ. Ιάκωβος Λούδαρος, συνιδιοκτήτης του «Netmania» στην Καστέλλα. «Πολλές φορές μάλιστα έρχονται άνθρωποι που δεν έχουν ξανακάτσει σε υπολογιστή για να μάθουν με τη βοήθειά μας».

Με μουσική υπόκρουση, το χυμό πλάι στο πληκτρολόγιο και την οθόνη αναμμένη, οι πελάτες του καταστήματος, μόνοι ή δυο δυο, είναι αφοσιωμένοι στα ηλεκτρονικά δρώμενα. Τα περισσότερα internet cafe διαθέτουν κάθε ευκολία, όπως έγχρωμη εκτύπωση, μικρόφωνο και κάμερα για διεθνείς συνδιαλέξεις, κ.λπ. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε χθες πως η επιβολή φορολογίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρίσκονται σε τέτοιους χώρους περιορίζεται στα internet cafe όπου παίζονται και τυχερά παιχνίδια. Ποιος, άραγε, θα κρίνει ποιο είναι τυχερό και ποιο… άτυχο παιχνίδι;

«Στα internet cafe δεν παίζονται τυχερά παιχνίδια τύπου «φρουτάκι», αλλά παιχνίδια στρατηγικής», λέει στην «K» η γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Ιντερνετ Καφέ, κ. Κατερίνα Κατριτζίδου. «Υπάρχουν πολύ δημοφιλή παιχνίδια που εκδίδουν μεγάλες εταιρείες. Πρόκειται για παιχνίδια που θέλουν σκέψη, ικανότητες. Διοργανώνονται ακόμα και διεθνείς αγώνες. Το υπουργείο όμως δεν είναι σε θέση να μας διαχωρίσει, να κρίνει εάν το γνωστό «Age of Empires», για παράδειγμα, είναι τζόγος. Μας βάζει όλους στην ίδια μοίρα. Προς το παρόν δεν αποκλειόμαστε από τη ρύθμιση».

Οπως τονίζει, ωστόσο, ο κ. Βαγγέλης Τσινταβής, ο έτερος ιδιοκτήτης του «Netmania», υπάρχουν εταιρείες που «πλησιάζουν» τα internet cafe αρχίσει να υποστηρίζει διάφορα δικτυακά καζίνο κ.λπ. «Ποτέ δεν έχουμε δεχθεί κάτι τέτοιο. Κι επίσης ο κόσμος δεν ζητά να παίξει τυχερά παιχνίδια».

Στην περίπτωση, λοιπόν, που θα υποχρεούντο σε καταβολή τελών ύψους 400.000 για κάθε υπολογιστή που διαθέτουν (σχεδόν δηλαδή όσο κοστίζει ένα μηχάνημα), πολλά από τα internet cafe, ιδιαίτερα τα συνοικιακά, δεν θα αργούσαν να βάλουν «λουκέτο». «Θα «βγαίνεις» αλλά δεν θα αξίζει τον κόπο. Τα μηχανήματα έχουν φθορές, χρειάζονται συντήρηση, χρειάζονται αναβάθμιση των προγραμμάτων. Πληρώνουμε τον παροχέα internet, πληρώνουμε τον OTE (σ.σ. με την ίδια τιμή που πληρώνουν οι ιδιώτες). Θα ήταν αδύνατον να αγοράσουμε νέα μηχανήματα. Είναι παράλογο να καλείσαι να πληρώνεις τα ίδια με έναν από τους «μεγάλους»». Οπως μάλιστα σημειώνουν οι ιδιοκτήτες των internet cafe, τα καταστήματά τους ακόμα δεν έχουν ενταχθεί φορολογικά σε συγκεκριμένη κατηγορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή