ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρτεμις Κ. Τσιτσίκα: Το φίλτρο της οικογένειας

Αρτεμις Κ. Τσιτσίκα: Το φίλτρο της οικογένειας

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, της πληροφορίας και της εικόνας. Το Διαδίκτυο προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για ενημέρωση, ψυχαγωγία, εκπαίδευση και επικοινωνία. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και οι φορητές συσκευές αποτελούν χρήσιμα και συναρπαστικά εργαλεία για όλη την οικογένεια. Ωστόσο, η υπερβολή στη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές, ενώ –όπως και στον φυσικό κόσμο– υπάρχουν «παγίδες» που απαιτούν προσοχή, ενημέρωση και σωστό χειρισμό.

Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην παιδική και εφηβική ηλικία, με δεδομένη την ευαλωτότητα των ανηλίκων στην υπερβολή, στον πειραματισμό και στη σχετική έλλειψη «φίλτρου» των ερεθισμάτων.

Η γονεϊκή επικοινωνία, η σχέση παιδιού – γονέα και η δυνατότητα συζήτησης όταν προκύψει δυσκολία αποτελούν τη βάση για να εξασφαλιστούν όρια και ορθή χρήση. Βοηθούν οι «οικογενειακοί» κανόνες, ύστερα από συζήτηση με όλα τα μέλη, ώστε να υπάρξουν τα οφέλη, χωρίς τις αρνητικές πτυχές που μπορεί να προκύψουν.

* Η κ. Αρτεμις Κ. Τσίτσικα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ).