Δεκτή η απάλειψη για θρησκευτική συνείδηση

Δεκτή η απάλειψη για θρησκευτική συνείδηση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρουσα απόφαση εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η αφαίρεση με Προεδρικό Διάταγμα από τον Οργανισμό του υπ. Παιδείας, της «ανάπτυξης θρησκευτικής συνείδησης» είναι εντός των συνταγματικών πλαισίων.

Το επίμαχο διάταγμα που κρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο, εκδόθηκε το 2018 επί υπουργίας του Κωνσταντίνου Γαβρόγλου και για την ακύρωσή του είχαν προσφύγει στο ΣτΕ η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, άλλοι εκκλησιαστικοί φορείς και γονείς παιδιών που φοιτούν στο δημοτικό και στο λύκειο.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε την απόφαση με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πριν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και εισηγήτρια τη Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μεταξύ άλλων, στην απόφαση του ΣτΕ σημειώνονται και τα εξής: «Με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 του Συντάγματος κατοχυρώνεται, μεταξύ άλλων, και η αυτοδιοίκηση της Εκκλησίας, η οποία περιλαμβάνει την εξουσία της να αποφασίζει για τις υποθέσεις της με δικά της όργανα, τα οποία συγκροτούνται όπως ο νόμος ορίζει και να διοικείται από την Ιερά

Σύνοδο της Ιεραρχίας και την απ’ αυτή προερχόμενη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, η εξουσία αυτή της Εκκλησίας ασκείται εντός των πλαισίων των γενικών κανόνων που θεσπίζει ελεύθερα ο νομοθέτης, ο οποίος μόνο δεν μπορεί να προχωρήσει και μέχρι τη θεμελιώδη μεταβολή βασικών διοικητικών θεσμών που έχουν καθιερωθεί πάγια στην οργάνωση και λειτουργία της Εκκλησίας».

«Είναι θετική η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία απορρίπτεται η αίτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος που ζητούσε να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον Οργανισμό του υπουργείου, Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, επειδή δεν περιλαμβάνει στην αποστολή του υπουργείου τη θρησκευτική αγωγή.

Η απόφαση επιβεβαιώνει την ανάγκη η αρμοδιότητα για τα θρησκεύματα να μεταφερθεί σε άλλο υπουργείο, π.χ. στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Για τη μεταφορά αυτή χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση», σχολίασε ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Την ίδια στιγμή, τη διαβεβαίωση ότι θα καλυφθούν όλες οι θέσεις πανεπιστημιακών στα ΑΕΙ, που κενώθηκαν το 2019 λόγω, κυρίως, συνταξιοδότησης, έλαβε χθες από την υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως το τριμελές προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο προεδρεύων της Συνόδου και πρύτανης του Παν. Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος. Συγκεκριμένα, το 2019 αποχώρησαν 472 πανεπιστημιακοί διαφόρων βαθμίδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή