Η Θεωρία της Εξέλιξης και η δυσπιστία για την επιστήμη

Η Θεωρία της Εξέλιξης και η δυσπιστία για την επιστήμη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1878 ο Τέοντορ Χέρμαν φον Χέλντραϊχ ή, όπως ο ίδιος υπογράφει τα ελληνικά του συγγράμματα, Θεόδωρος δε Χελδράιχ, Γερμανός βοτανολόγος του 19ου αιώνα που έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα, έστειλε μια επιστολή στον Κάρολο Δαρβίνο σχετικά με τη μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου του «Βιογραφικόν σχεδίασμα μικρού τινος παιδίου» από τον Σπυρίδωνα Μηλιαράκη. Hταν το πρώτο μεταφρασμένο στα ελληνικά κείμενο του Δαρβίνου, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Εστία». Eγραφε, λοιπόν, ο Θεόδωρος δε Χελδράιχ: «Δεν είναι απαλλαγμένο κάποιου κινδύνου και χρειάζεται αρκετό ηθικό θάρρος για να ομολογεί κανείς και να αποδέχεται τις αρχές σας σ’ αυτή τη χώρα, όπου ακόμα βρισκόμαστε υπό την κυριαρχία του δογματισμού. Μολαταύτα η Αλήθεια θα θριαμβεύσει ακόμα κι εδώ και πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτή η μέρα δεν θα ’ναι πολύ μακρινή».

Χθες, πάντως, 12 Φεβρουαρίου του 2020, ανήμερα τα γενέθλια του Κάρολου Δαρβίνου, η Ελληνική Εξελικτική Εταιρεία, μια μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία με έδρα την Κρήτη που ιδρύθηκε πρόσφατα για τη διάδοση της εξελικτικής σκέψης στην επιστήμη και στην κοινωνία, πραγματοποιούσε στο αμφιθέατρο του Μαρασλείου την πρώτη της εκδήλωση. Θέμα: «Θεωρία της Εξέλιξης: Διαλύοντας τους Μύθους». Διότι 140 χρόνια μετά εκείνη την επιστολή, και 160 χρόνια από τη δημοσίευση της «Καταγωγής των Ειδών», η δαρβινική θεωρία τίθεται ακόμα υπό αμφισβήτηση. 

«Αργά αλλά σταθερά έχει αναπτυχθεί μια δυσπιστία απέναντι στην επιστήμη γενικά, αλλά και στην εξέλιξη των ειδών ειδικά», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Παφίλης, που μετέχει στην Ελληνική Εξελικτική Εταιρεία. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στις ΗΠΑ όπου οι οπαδοί της Θεωρίας της Δημιουργίας προσπαθούν να πείσουν πολιτικούς, δικαστές και πολίτες ότι η Θεωρία της Εξέλιξης είναι μια ελαττωματική, φαντασιακή θεωρία -ότι είναι «απλώς μια θεωρία». «Ομως ακόμα και στην Ελλάδα γίνεται προσπάθεια να δίνεται “ίσος χώρος και χρόνος” στην ψευδοεπιστήμη, ως μία ακόμα θεωρία». Θα ήταν μια παραξενιά μερικών περιθωριακών, όμως φαίνεται ότι ο σπόρος της αμφιβολίας έχει πιάσει για τα καλά. «Εχω φοιτητές που μας κοιτάζουν και δεν είναι σίγουροι. Είναι λίγοι αλλά είναι περίεργο να το παρατηρείς ανάμεσα σε φοιτητές Βιολογίας». 

Η αναγκαιότητα ύπαρξης της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με την αποκάλυψη της δράσης ορισμένων μελών της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, που όπως λέει η ΕΛΕΞΕ «έχουν μετουσιώσει τη φυσική από επιστήμη σε μυστικισμό, συμβάλλοντας έτσι περαιτέρω στην τάση αποδόμησης της επιστήμης, από την οποία δεν έμεινε άτρωτη η Βιολογία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή