Εκμίσθωση αναψυκτηρίων: Τρεις κλειδαριές, πολλές προσφορές

Εκμίσθωση αναψυκτηρίων: Τρεις κλειδαριές, πολλές προσφορές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα αναψυκτήρια με ουσιαστικό εμπορικό ενδιαφέρον στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, εκμισθώνονται εδώ και δεκαετίες σε τρεις οικογένειες. Είναι αμετακίνητες. Αυτό είχε καταγγείλει παλαιότερα στην «Κ» πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), θέλοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη θωράκισης των διαγωνισμών και απόλυτης διαφάνειας.

Προσπαθώντας να πετύχει αυτό ακριβώς, αδιάβλητες διαδικασίες, η νυν πρόεδρος του ΤΑΠ, Αθηνά Χατζηπέτρου, «τριπλοκλειδώνει» τις οικονομικές προσφορές στον εν εξελίξει διαγωνισμό εκμίσθωσης των 17 αναψυκτηρίων που παραμένουν σήμερα κλειστά. Στο Ακρωτήριο Θήρας, στους Βασιλικούς Τάφους Αιγών (Βεργίνα), στις Αρχαίες Μυκήνες, στην Αρχαία Ολυμπία, στο Ολυμπιείο Αθηνών, στην Αρχαία Μεσσήνη, στη Δωδώνη, στην Ακρόπολη Λίνδου, στα αρχαιολογικά μουσεία Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Δελφών, Ολυμπίας και Ρόδου κ.ά.

Η διαδικασία «τρέχει» με στόχο τη λειτουργία των αναψυκτηρίων τον Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι οικονομικές προσφορές φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο, μέσα σε ντουλάπι που κλειδώνει, σε δωμάτιο που επίσης κλειδώνει στον πέμπτο όροφο του ΤΑΠ όπου συνεδριάζουν οι επιτροπές. Τα τρία κλειδιά κατέχουν τρεις διαφορετικοί άνθρωποι. Μπορεί σε κάποιους να φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά, αλλά ακόμη και αν πρόκειται για υπερβολή, είναι καλοδεχούμενη και προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου η «υπόθεση αναψυκτήρια» να μετατραπεί σε success story και σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας.

Ως προς τη διαδικασία, ήδη έχουν κατατεθεί 10 οικονομικές προσφορές για το Ολυμπιείο Αθηνών, 2 για την Αρχαία Μεσσήνη, 5 για το Καστέλο Ρόδου, 7 για την Ακρόπολη Λίνδου, 8 για το Ασκληπιείο Κω, 1 για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη «μάχη» θα δοθεί στις 14/2 για τους Δελφούς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και λίγες μέρες αργότερα για την Αρχαία Ολυμπία. Αναμένεται διψήφιος αριθμός συμμετοχών. Στη Βεργίνα και στη Δωδώνη ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος, καθώς δεν κατατέθηκαν προσφορές.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ΤΑΠ θα επανεξετάσει τα μισθώματα των χώρων ώστε να συμβαδίζουν με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, ενώ θα αφαιρεθούν οι εργασίες που απαιτούνται για την επαναλειτουργία τους. Αν ο μισθωτής επιθυμεί να διατηρήσει το αναψυκτήριο μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, το ενοίκιο θα είναι διαπραγματεύσιμο. Ο μισθωτής θα είναι υποχρεωμένος, μεταξύ άλλων, να καλύπτει τις δαπάνες για τη διατήρηση του χώρου σε καλή κατάσταση, να μεριμνά για την καθαριότητα, να κάνει επισκευές χωρίς αλλοιώσεις στο κτίριο, να αγοράζει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή