Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τα συλλεκτικά νομίσματα για το 2020

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τα συλλεκτικά νομίσματα για το 2020

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νομίσματα, πέρα από την ονομαστική τους αξία, αποτελούν ιστορικά τεκμήρια εν σμικρώ. Λογικό είναι, λοιπόν, οι αναπαραστάσεις που φέρουν να αποτελούν ισχυρό συμβολισμό για ένα έθνος. Προχθές παρουσιάστηκε το νομισματικό πρόγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2020, που υλοποιείται κάθε χρόνο, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 1984 και περιλαμβάνει συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα περιορισμένης κοπής εμπνευσμένα από σημαντικές επετείους του έτους έκδοσης, από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και τον φυσικό κόσμο. Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση των νομισμάτων γίνονται από το Ιδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τα συλλεκτικά νομίσματα για το 2020-1

Η κ. Μ. Βαρδινογιάννη τόνισε την ιστορική σημασία των νομισμάτων.

Εφέτος θα τιμηθεί η διπλή επέτειος της μάχης των Θερμοπυλών και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Ετσι, στην παρουσίαση, εκτός από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, έδωσε το «παρών» η προέδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Ετους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Στουρνάρας, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των ελληνικών νομισμάτων από την αρχαιότητα έως σήμερα, υπογράμμισε: «Το έτος 2020 αποτελεί ορόσημο για πλείστα ιστορικά γεγονότα. Στα νομίσματα τιμώνται δύο επέτειοι της ελληνικής Ιστορίας με παγκόσμια σημασία: 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη των Θερμοπυλών. Φέτος τιμώνται επίσης τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στο ελληνικό κράτος, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα 75 χρόνια παρουσίας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, καθώς και τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ελληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου».

Ο διοικητής της ΤτΕ προσέθεσε ότι για το 2020 κόπηκαν νομίσματα με θέμα τον Ερμή, την αρχαία Μεσσήνη και την Ιριδα, στη σειρά «Ενδημικά φυτά της Ελλάδας», ενώ συμπλήρωσε ότι ένα πολύ ιδιαίτερο νόμισμα είναι αυτό που αφιερώνεται στη Μύρτιδα, το κορίτσι που πέθανε από τον λοιμό των Αθηνών στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε ηλικία 11 ετών, και η μορφή της ανασυστάθηκε με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.

«Τα επετειακά συλλεκτικά νομίσματα που κυκλοφορούν, ταξιδεύουν τη φλόγα των Θερμοπυλών και το μήνυμα της Σαλαμίνας σε όλον τον κόσμο», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ η Μαριάννα Βαρδινογιάννη τόνισε: «Με συγκινεί βαθιά η σκέψη πως η νομισματική τέχνη, που ήκμασε στην Αρχαία Ελλάδα και μέσα από αυτήν παραδόθηκε από γενιά σε γενιά η ιστορία σπουδαίων μορφών, συμβολισμών, γεγονότων και έγινε ανεξάντλητο αντικείμενο μελέτης, συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί μέσο διάδοσης αρχαίων ελληνικών αξιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή