Σε κορύφωση το κύμα γρίπης

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κορύφωσή του φαίνεται ότι είναι το επιδημικό κύμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, η οποία ειδικά φέτος φαίνεται να έχει ταλαιπωρήσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε σχέση με πέρυσι. Από τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε η καταγραφή της περιόδου εποχικής γρίπης, έως και την περασμένη Κυριακή είχαν δηλωθεί στο Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας συνολικά 187 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 36 δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα της καταγραφής. Συνολικά 169 άτομα εισήχθησαν για νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω γρίπης, ενώ έως σήμερα έχουν καταγραφεί 53 θάνατοι λόγω επιπλοκών της νόσου – οι 15 την τελευταία εβδομάδα της καταγραφής. Την προηγούμενη εβδομάδα σχεδόν το 15% των επισκέψεων σε γιατρό ήταν από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Οι επισκέψεις από περιστατικά γριπώδους συνδρομής κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και σε υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα της περυσινής περιόδου έξαρσης της γρίπης, όταν περίπου 10% των επισκέψεων σε γιατρό ήταν από ασθενείς με συμπτώματα της νόσου.

Στην εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που εκδόθηκε χθες, η δραστηριότητα της γρίπης για την περίοδο αυτή χαρακτηρίζεται πολύ υψηλή, με τάση σταθεροποίησης. Οπως επεσήμανε στην «Κ» η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεανώ Γεωργακοπούλου, «παραμένουμε σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας, αλλά τα μηνύματα αυτή τη στιγμή είναι ενθαρρυντικά. Φαίνεται ότι έχουμε “πιάσει” την κορυφή του επιδημικού κύματος. Ωστόσο θα πρέπει να κρατήσουμε μια επιφύλαξη για το ενδεχόμενο να υπάρξει φέτος παράταση της περιόδου έξαρσης της γρίπης». Η ανησυχία αυτή εδράζει στο γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να έχει αυξηθεί η κυκλοφορία του ιού γρίπης Β, που έως πρόσφατα κυμαινόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης από τα ειδικά εργαστήρια αναφοράς συνολικά 304 κλινικά δείγματα που εστάλησαν από νοσοκομεία. Τα 135 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης, ενώ το 20,7% αυτών ήταν γρίπη τύπου Β. Το αντίστοιχο ποσοστό τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ήταν 10,5% και 14,5%.

Συγκρίνοντας πάντως τα χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου γρίπης σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (σύγκριση του διαστήματος από την έναρξη της επιδημίας έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2019 και 2020), η κ. Γεωργακοπούλου σημειώνει ότι φέτος η γενική νοσηρότητα από τη γρίπη είναι αυξημένη, αλλά οι εισαγωγές σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι λιγότερες και οι θάνατοι στα ίδια επίπεδα.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη, υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν έχει γίνει κατά τους συνιστώμενους μήνες –Οκτώβριο και Νοέμβριο– μπορεί να γίνει όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα. Κρίσιμη κρίνεται η έγκαιρη (εντός 48 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων) λήψη των αντιιικών φαρμάκων από ασθενείς με γρίπη που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών. Επίσης συνιστάται και σε άτομα που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης. Τα αντιιικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά κατόπιν ιατρικής συνταγής, μπορούν να κάνουν ηπιότερα τα συμπτώματα, να περιορίσουν τη διάρκεια της νόσου και να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η πνευμονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή