Ζεεχόφερ: «Κίνδυνος να ζήσουμε δεύτερο 2015»

Ζεεχόφερ: «Κίνδυνος να ζήσουμε δεύτερο 2015»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο 2015 όσον αφορά τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές στην Ευρώπη προβλέπει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Xορστ Ζεεχόφερ, αν δεν στηριχθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

«Θα ζήσουμε ένα δεύτερο 2015 εάν δεν βοηθήσουμε τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπίσουν αυτές τις ροές», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο Γερμανός πολιτικός, με τις δηλώσεις του για τον κίνδυνο νέας μεταναστευτικής κρίσης, επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι δεν μπορούν άλλο να κωλυσιεργούν όσον αφορά τη δραστική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. «Η προσφυγική – μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύ μεγάλη. Γύρω μας βλέπουμε πολλές συγκρούσεις, οι οποίες προκαλούν τη φυγή πολλών ανθρώπων», επισήμανε ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός, ο οποίος επέκρινε το γεγονός ότι «γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει στασιμότητα τα τελευταία χρόνια».

Ο υπουργός Εσωτερικών συμμετέχει εδώ και ένα χρόνο ενεργά στη σχετική συζήτηση για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου της Ε.Ε. και, ενόψει των προτάσεων για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου τις οποίες αναμένεται να δημοσιοποιήσει η Επιτροπή στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25-26 Μαρτίου, επιθυμεί να προετοιμάσει τα κράτη-μέλη να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό ως ευρωπαϊκό πρόβλημα. «Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε εντατικές συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζω ότι η πρότασή της για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα μας πάει μπροστά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Οι χώρες της Ε.Ε. προσπαθούν εδώ και χρόνια να μεταρρυθμίσουν το κοινό σύστημα ασύλου. Επίμαχο είναι το θέμα της κατανομής ανάμεσα στα κράτη-μέλη  όσων αιτούνται άσυλο, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, στα ελληνικά νησιά παραμένουν πάνω από 42.000 αιτούντες άσυλο. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει εκτάσεις με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) για να φτιάξει νέα κέντρα στα νησιά ήταν η αφορμή να ξεσπάσει πόλεμος, με τους δημάρχους των νησιών και την Περιφέρεια να δηλώνουν ότι σταματούν κάθε διαπραγμάτευση. Ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποκατασταθεί σύντομα. Χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση νησιωτών μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών. Επρόκειτο για διακόσια άτομα από νησιά του Βορείου Αιγαίου, κυρίως κάτοικοι της δυτικής Λέσβου όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το νέο κέντρο, ενώ αναμένεται να κλείσει η Μόρια που βρίσκεται στον Δήμο Μυτιλήνης. Ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Καρμάντζης, που βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση, έστειλε μήνυμα συμφιλίωσης τονίζοντας «καλώς γίνονται οι κινητοποιήσεις, αλλά ο διάλογος είναι το εργαλείο και δεν πρέπει να σταματήσει». Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου χθες ανέφεραν ότι εντός του Φεβρουαρίου θα προγραμματιστεί εκ νέου η συνάντηση με τους δημάρχους των νησιών και την Περιφέρεια, που δεν πραγματοποιήθηκε χθες. «Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε όλοι ενωμένοι τη μεταναστευτική κρίση», σημείωναν οι ίδιες πηγές. Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση ακυρώθηκε λόγω του πολεμικού κλίματος που διαμορφώθηκε ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετά την ΠΝΠ για την επίταξη των εκτάσεων στα νησιά προκειμένου να δημιουργηθούν νέες δομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή