Το «Ολοι Μαζί Μπορούμε» φυτεύει δένδρα στη μνήμη των 4.100 Ιταλών αιχμαλώτων στο ναυάγιο του «Oria»

Το «Ολοι Μαζί Μπορούμε» φυτεύει δένδρα στη μνήμη των 4.100 Ιταλών αιχμαλώτων στο ναυάγιο του «Oria»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το συμβολικό μήνυμα της δενδροφύτευσης είναι πως η ευεργετική σκιά ενός πυκνού φυλλώματος αφορά τις μελλοντικές γενιές και όχι τους ανθρώπους που βάζουν τον σπόρο στο χώμα. Η ίδια η μνήμη μοιάζει και αυτή με δένδρο, χρειάζεται συνεχή φροντίδα και επαγρύπνηση για να μας χαρίσει τον ίσκιο της. Το «Ολοι Μαζί Μπορούμε» του ΣΚΑΪ έκανε μία από τις πιο συγκινητικές του δράσεις την Κυριακή που μας πέρασε. Φυτεύτηκαν από εθελοντές εκατοντάδες ορθόκλαδα κυπαρίσσια  στη μνήμη 4.100 Ιταλών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του  «Oria». Ηταν στοιβαγμένοι στο αμπάρι του –επιταγμένου από τους ναζί–  νορβηγικού πλοίου, το οποίο προσέκρουσε στην νησίδα Πάτροκλος και βυθίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1944. Τα θύματα ήταν αιχμάλωτοι των Γερμανών μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1943.

Το «Ολοι Μαζί Μπορούμε» φυτεύει δένδρα στη μνήμη των 4.100 Ιταλών αιχμαλώτων στο ναυάγιο του «Oria»-1

Στην εκδήλωση τελέστηκε δοξολογία στη μνήμη των θυμάτων.

Η πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ έγινε στο 60ό χλμ. στην Παλαιά Φώκαια, απέναντι από το νησί του Πατρόκλου στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Σαρωνικού σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής, τον Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή» και την Κοινωφελή Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΜΚΕ», ενώ τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εβδομήντα έξι χρόνια μετά την τραγωδία, διπλωματικές αποστολές από 14 χώρες  έδωσαν το «παρών», με τον πρέσβη της Ιταλίας Λουίτζι Μάρας να είναι εμφανώς συγκινημένος. Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ενώ αναγνώστηκαν οι μαρτυρίες του διασωθέντος του ναυαγίου Τζουζέπε Γκουαρίκσο από μαθητές της Ιταλικής Σχολής Αθηνών καθώς και ενός ντόπιου ψαρά –τις οποίες κατέγραψε ο γιος του– από μέλη του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σαρωνικού.

Το «Ολοι Μαζί Μπορούμε» φυτεύει δένδρα στη μνήμη των 4.100 Ιταλών αιχμαλώτων στο ναυάγιο του «Oria»-2

Ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου (αριστερά) με τον πρέσβη της Ιταλίας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί και καταθέσεις στεφάνων από τους δημάρχους Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου και Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, τον υποναύαρχο Δημήτριο Σούφρα εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πρέσβη της Ιταλίας και των εκπροσώπων των πρεσβειών στην Αθήνα. Η πρώτη φάση της δενδροφύτευσης υλοποιήθηκε  και θα ακολουθήσουν επόμενες φάσεις όπου πρόκειται να φυτευτούν σταδιακά 4.100 δένδρα, όσα και οι άνθρωποι που χάθηκαν στο ναυάγιο. Ο Πέτρος Φιλίππου τόνισε ότι για τα δένδρα αυτά προβλέπεται επταετής συνεχής και συστηματική φροντίδα περιποίησης, ποτισμάτων, προστασίας, συντήρησης.

Το ναυάγιο του «Oria» είναι μία από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο. Οταν συνθηκολόγησε η Ιταλία, οι Γερμανοί φέρθηκαν στους πρώην συμμάχους τους ως πραγματικοί κατακτητές. Χιλιάδες Ιταλοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν με επιταγμένα πλοία. Το «Oria» που δεν ήταν αξιόπλοο ούτε άντεχε  το φορτίο τόσων επιβατών ξεκίνησε από τη Ρόδο με προορισμό τον Πειραιά. Σε όλο τον πλου οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ κακές, ενώ κάποια στιγμή δέχθηκε επίθεση από βρετανικό υποβρύχιο αλλά κατάφερε να ξεφύγει. Η πρόσκρουση στον Πάτροκλο ήταν μοιραία για τους αιχμαλώτους. Για ημέρες ολόκληρες η θάλασσα ξέβραζε άψυχα κορμιά. Παρά το γεγονός ότι τα θύματα ήταν τέσσερις φορές περισσότερα από εκείνα του «Τιτανικού», οι Γερμανοί κατάφεραν να συγκαλύψουν το θέμα για αρκετό καιρό.

Το «Ολοι Μαζί Μπορούμε» φυτεύει δένδρα στη μνήμη των 4.100 Ιταλών αιχμαλώτων στο ναυάγιο του «Oria»-3

Πρέσβεις και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκδήλωση μνήμης.

Τα τελευταία χρόνια έχει στηθεί ειδικό μνημείο για τους πεσόντες και γίνονται ειδικές εκδηλώσεις μνήμης από Ελληνες και Ιταλούς. Φέτος μπήκε ένα ακόμα λιθαράκι με τη δενδροφύτευση που αναμένεται να αλλάξει την όψη της περιοχής. Το αλσύλλιο θα λειτουργήσει ως περιβάλλων χώρος συμβολισμού για το μνημείο. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εθελοντική δράση συμμετείχαν δημότες από όλους τους κοντινούς δήμους καθώς και μαθητές τοπικών σχολείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή