ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προανακριτική: Εξ αποστάσεως εξέταση μαρτύρων προτείνει η Ασφάλεια

Προανακριτική: Εξ αποστάσεως εξέταση μαρτύρων προτείνει η Ασφάλεια

Απόρρητο έγγραφο προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής απέστειλε την περασμένη Πέμπτη 13/2 ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, απαντώντας σε επιστολή των μελών της επιτροπής προς την ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τον πιθανό τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση».

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης, Π. Τζεφέρης, επισήμανε στο έγγραφό του ότι η μόνη διαδικασία που μπορεί να διασφαλίσει τη μυστικότητα της ταυτότητας των δύο μαρτύρων είναι η εξ αποστάσεως εξέτασή τους από ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που υπάρχει για τον λόγο αυτό στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο διαβαθμισμένο έγγραφό του ο κ. Τζεφέρης φέρεται να προτείνει προς τα μέλη της επιτροπής η κατάθεση των μαρτύρων να πραγματοποιηθεί από τη συγκεκριμένη αίθουσα και να υπάρχει μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η επιτροπή της Βουλής και με αλλοίωση φωνής. Απαντώντας προφανώς σε διευκρινιστικά ερωτήματα που του απηύθυναν τα μέλη της επιτροπής, ο διοικητής Ασφαλείας έκανε σαφές ότι η υπηρεσία του δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων για την περίπτωση της διά ζώσης εξέτασής τους.

Τέλος, για την περίπτωση που αποφασιστεί η διά ζώσης εξέταση των μαρτύρων προτείνει η διαδικασία να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις δύο συγκεκριμένων υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο της ΓΑΔΑ.