Προς συμφωνία 800 εκατ. στις τηλεπικοινωνίες

Προς συμφωνία 800 εκατ. στις τηλεπικοινωνίες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση και επαναμίσθωση όλων των σταθμών βάσης μαζί με τον τηλεπικοινωνιακό τους εξοπλισμό (κεραιοσυστήματα) εξετάζουν την παρούσα περίοδο οι εταιρείες Vodafone Hellas και Wind Hellas. H συμφωνία, που αφορά περισσότερους από 4.500 σταθμούς βάσης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα είναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες θα πωλήσουν τον εξοπλισμό τους σε εταιρεία του ομίλου Vodafone Group και στη συνέχεια θα τον επαναμισθώσουν.

Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποσαφηνιστεί, φαίνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στο προσκήνιο αφενός λόγω της συνεργασίας των δύο εταιρειών στην από κοινού ανάπτυξη των υποδομών τους, αφετέρου επειδή οι Αμερικανοί μέτοχοι της Wind επιδιώκουν να αποεπενδύσουν από την εταιρεία. Και όπως παρατηρούσαν καλά ενημερωμένες πηγές, οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, Cyrus Capital και Golden Tree, μετά τα 225 εκατ. ευρώ που εισέπραξαν από την επιστροφή κεφαλαίου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, δεν θα έλεγαν «όχι» σε ένα επιπλέον έσοδο της τάξης των 400 εκατ. ευρώ από την πώληση των σταθμών βάσης.

Η εταιρεία εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 2.300 σταθμούς βάσης και άλλους τόσους διαθέτει και η Vodafone. Η τιμή για κάθε σταθμό, ανάλογα με το μοντέλο πώλησης που θα επιλεγεί, μπορεί να αποφέρει από 150.000 έως 250.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από 4.500 σταθμοί βάσης που συνδιαχειρίζονται μέσω της κοινής εταιρείας Victus μπορεί να αποφέρούν στις δύο επιχειρήσεις από 750 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ.

Αγοραστής δεν θα είναι άλλος από τη European TowerCo, θυγατρική εταιρεία της Vodafone. Η τελευταία σκοπεύει να αποκτήσει τους σταθμούς βάσης όλων των θυγατρικών της Vodafone στην Ευρώπη (Ισπανία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία κ.ά.) και στη συνέχεια να επιχειρήσει να αποκομίσει υπεραξίες, εκμεταλλευόμενη την επενδυτική στροφή των μεγάλων funds προς τις υποδομές και τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Η εταιρεία θα διαθέσει μετοχές σε επενδυτές, θεσμικούς ή ιδιώτες, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης μετοχών ή δημόσιας εγγραφής σε χρηματιστήριο. Με τα έσοδα που θα αποκτήσει από την πώληση των στοιχείων αυτών, πέρα από το οποιοδήποτε κέρδος αποκομίσει, θα χρηματοδοτήσει την επόμενη ανάπτυξη των εταιρειών της στα δίκτυα νέας γενιάς.

Πάνω από 70.000 σταθμούς βάσης σκοπεύει να αποκτήσει η νέα εταιρεία του ομίλου Vodafone σε 10 χώρες της Ευρώπης, για την οποία, στόχος είναι να εισέλθει σε κάποιο χρηματιστήριο μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτό ανέφερε η διοίκηση του Vodafone Group κατά την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του, όπου ανακοινώθηκε η πρόθεση εισόδου της European TowerCo σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο μέχρι τις αρχές του 2021.

Επομένως, η Vodafone βιάζεται να κλείσει τις συμφωνίες με τις θυγατρικές της εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Vodafone Ελλάδος, η οποία επίσης θα εισπράξει ένα ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. H πώληση αυτή, λόγω της Victus, περνάει εμμέσως και από τη Wind Hellas. H τελευταία, εφόσον κρίνει συμφέρουσα την πώληση, δεν θα διστάσει να το πράξει.

Κινητήριος μοχλός πίσω από τις κινήσεις αυτές είναι η μεγάλη στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων, που συντελείται τα τελευταία χρόνια, να αποκτήσουν θέσεις σε πάγια στοιχεία υποδομών (δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.). Τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία αποφέρουν μεν χαμηλότερα βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά σε μακροχρόνιο ορίζοντα προσφέρουν περισσότερο σταθερές αποδόσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή