Η θεωρία της σχετικότητας είναι… λάθος

Η θεωρία της σχετικότητας είναι… λάθος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια έκπληξη ανέμενε τους αναγνώστες του τελευταίου τεύχους της τρίμηνης έκδοσης της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, Physics News (Δεκέμβριος 2019). Στη σελίδα 60, άρθρο με τίτλο «Το πείραμα του ηλεκτρικού αγωγού» ισχυρίζεται ότι η θεωρία της σχετικότητας είναι… λανθασμένη. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Οι φοιτητές των τμημάτων Φυσικής των πανεπιστημίων, οι μαθητές λυκείου κ.λπ., με την εκτέλεση του απλού αυτού πειράματος που κοστίζει ελάχιστα χρήματα, εύκολα μπορούν να αποδείξουν ότι η θεωρία της σχετικότητας είναι λάθος!». Το άρθρο προχωράει αναφέροντας ότι και τα δύο αξιώματα της ειδικής θεωρίας σχετικότητας (ότι η ταχύτητα του φωτός c στο κενό είναι η μεγαλύτερη μέσα στο σύμπαν και ότι άπαντα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς είναι ισοδύναμα ως προς όλους τους φυσικούς νόμους) αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν «μέσα στη φύση».

Ζητήσαμε την άποψη των ειδικών. Είναι δυνατόν να καταρριφθεί η θεωρία της σχετικότητας; «Είναι λυπηρό φαινόμενο να δημοσιεύονται άρθρα που επιχειρούν να καταρρίψουν ένα από τα θεμέλια της σύγχρονης Φυσικής στο επίσημο περιοδικό ενός συλλόγου που ασχολείται με τη Φυσική», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Σχετικότητας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, Νικόλαος Στεργιούλας. «Τα φαινόμενα που προβλέπει η θεωρία της σχετικότητας, όπως είναι η διαστολή του χρόνου, έχουν επιβεβαιωθεί από πολύ μεγάλο πλήθος πειραμάτων εδώ και έναν αιώνα. Ενα παράδειγμα είναι το πείραμα Ives-Stilwell. Επίσης, καθημερινά, σε πειράματα όπως οι συγκρούσεις σωματιδίων στο CERN, τα αποτελέσματα ερμηνεύονται μόνο με τη χρήση της θεωρίας της σχετικότητας και το ίδιο ισχύει για τη λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης GPS, που σχεδόν όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός για τη μη ισχύ των θεμελιωδών αξιωμάτων της σχετικότητας, που δεν αφορούν, μάλιστα, μόνο τη σχετικότητα, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την πειραματική φυσική των τελευταίων 100 ετών. Θεωρώ επιβεβλημένη τη δημοσίευση διόρθωσης από τη συντακτική επιτροπή του περιοδικού, ιδιαίτερα επειδή, κατά τα φαινόμενα, διανέμεται και στα σχολεία της χώρας».

Από την πλευρά του, ο δρ Σπύρος Βασιλάκος, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, εξήγησε ότι για να «καταρριφθεί» μια επιστημονική θεωρία, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία. «Αρχικά, ο επιστήμονας γράφει ένα σχετικό άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές, το οποίο περνάει μια διαδικασία αξιολόγησης. Ακόμα και ο Αϊνστάιν ακολούθησε αυτή τη διαδικασία. Οταν πειραματικά αποδείχθηκε, έγινε κτήμα όλης της επιστήμης». Οπως τονίζει ο κ. Βασιλάκος, «η θεωρία της σχετικότητας έχει ελεγχθεί πολλάκις και έχει επιβεβαιωθεί όλες τις φορές – η επιστημονική κοινότητα την έχει τεστάρει εξαντλητικά. Είναι μια σταθερή θεωρία που επιβεβαιώνεται τα τελευταία 100 χρόνια. Τόσο η ειδική όσο και η γενική θεωρία της σχετικότητας αποτελούν την προμετωπίδα της Φυσικής».

Γιατί λοιπόν η Ενωση Ελλήνων Φυσικών δημοσίευσε ένα τέτοιο άρθρο στο επίσημο έντυπό της; Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο α΄ αντιπρόεδρος της ΕΕΦ, Παναγιώτης Φιλντίσης, αυτά που αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι «απλώς μια άποψη», η οποία δημοσιεύθηκε «στο πλαίσιο του πλουραλισμού». «Εχουμε ως ένωση τη θέση ότι ακόμη και μια αιρετική άποψη πρέπει να δημοσιοποιείται». Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με το άρθρο. «Καλώ όλους να κοιτάξουν το σύνολο του επιστημονικού μας έργου», είπε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή