Αυστηρό μήνυμα επιτρόπου προς Μουτζούρη

Αυστηρό μήνυμα επιτρόπου προς Μουτζούρη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Βρυξέλλες μεταφέρθηκε η κόντρα κυβέρνησης – Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Να επιδείξει τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει, κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, με ανάρτησή του στο Twitter, χθες. «Είναι πάγια η θέση μου ότι η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού απαιτεί γνώση του αντικειμένου, υπευθυνότητα και σύνεση. Κραυγές και διαστρεβλώσεις δεν εξυπηρετούν. Ειδικά οι τοπικοί άρχοντες έχουν αυξημένη ευθύνη απέναντι στους πολίτες», έγραψε ο επίτροπος, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις δηλώσεις περί κυβερνητικού παραλογισμού που εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες ο περιφερειάρχης.

Προχθές, Τρίτη, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  βρέθηκε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης της Επιτροπής με τους Ελληνες περιφερειάρχες και προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις όσον αφορά το μεταναστευτικό, διαμηνύοντας μάλιστα μέσω Facebook στον υπουργό Μετανάστευσης ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί μαζί του. «Αδίκως περιμένει», τόνισε αναφερόμενος στην πρόσκληση για διάλογο που έχει απευθύνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο υπουργός, έχοντας θέσει ως όριο το τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα, ο κ. Μουτζούρης μιλώντας σε δημοσιογράφους επικαλέστηκε δηλώσεις του κ. Μαργαρίτη Σχοινά προς εκείνον, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει τον εγκλωβισμό των μεταναστών στα νησιά και δεν υπάρχει σχετική συμφωνία που να το επιβάλλει.

Σήμερα αναμένεται να μεταβούν στο Βερολίνο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, προκειμένου να συναντηθούν με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο μεταξύ, υπέρ της δημιουργίας κλειστών δομών υπό προϋποθέσεις τάχθηκε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι κλειστές δομές κράτησης δεν απαγορεύονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αρκεί να τηρούνται οι εγγυήσεις του άρθρου 5 της ευρωπαϊκής σύμβασης που αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λίνος Σισιλιάνος, ενημερώνοντας τα μέλη της υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων και της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του χθες, τόνισε για μια ακόμη φορά ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο σε σχέση με τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχουν βγει 1.106 απορριπτικές αποφάσεις από την υπηρεσία ασύλου, ωστόσο επιδόθηκαν περίπου 300. «Ψάχνουμε 745 άτομα», τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι αν οι δομές ήταν κλειστές όλοι αυτοί θα μπορούσαν να επιστραφούν. Σημείωσε επίσης ότι δεν έχει λάβει καμία εναλλακτική πρόταση για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά. Πάντως, χθες, ο κ. Μουτζούρης επανήλθε εκ νέου τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός στον διάλογο και μάλιστα θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή