Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Ετος Αντώνη Σαμαράκη

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Ετος Αντώνη Σαμαράκη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη (1919-2003), μιας πνευματικής φυσιογνωμίας που άφησε τη σφραγίδα της όχι μόνο στη λογοτεχνία αλλά και στην κοινωνία. Βαθύτατα ανθρωπιστής, με ανήσυχο νου και τεράστιο σεβασμό στη νεολαία, ο συγγραφέας είχε την ιδέα για τη δημιουργία της Βουλής των Εφήβων, ενώ υπήρξε πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF για τα παιδιά του κόσμου.

Με αφορμή τον έναν αιώνα από τη γέννησή του, το υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2020 Ετος Αντώνη Σαμαράκη. Κατά τους επόμενους μήνες, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων θα επιχειρηθεί η ανάδειξη όλων των πλευρών της προσωπικότητάς του. Η πρώτη εκδήλωση του εορταστικού έτους θα πραγματοποιηθεί στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη την ερχόμενη Τρίτη 25 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του ιδρύματος, στον Πειραιά.

Στο εναρκτήριο αυτό λάκτισμα, μια πλειάδα σημαντικών ανθρώπων οι οποίοι τον γνώριζαν θα μιλήσουν για την προσωπική εμπειρία τους από τη ζωή και το έργο του Σαμαράκη. Ανάμεσά τους, η Ζυράννα Ζατέλη, ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Περικλής Παγκράτης, η Σίσσυ Παπαθανασίου, η Ελλη Στάη και ο Τηλέμαχος Χυτήρης. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης θα αναφερθεί στη συνεργασία που είχε με τον Αντώνη Σαμαράκη στη Βουλή των Εφήβων, ενώ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα δώσει το «παρών» και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Ετος Αντώνη Σαμαράκη-1

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ιδρυμα Λασκαρίδη.

Μια εκδήλωση για τον Σαμαράκη δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη δροσιά των νέων παιδιών. Οι μαθητές του Πρότυπου Γενικού Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Βασιλική Ξυμιαλή και Χάρης Παπαδάκης θα παρουσιάσουν το «Εικονικό βίωμα και σχολική λογοτεχνία: Αντώνης Σαμαράκης, Το ποτάμι». Επίσης, θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Το “Λάθος” ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο». Τη διασκευή και την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε η Κλειώ Φανουράκη, επ. καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, με τη δημιουργική συμμετοχή των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος. Στο πλαίσιο του Ετους Σαμαράκη η νέα γενιά θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα έναν λογοτέχνη του οποίου οι ιδέες δεν έμειναν κλεισμένες στα βιβλία του. Ο Σαμαράκης αντιστάθηκε στους κατακτητές, συνελήφθη το 1944 από τους ναζί, αλλά κατάφερε να αποδράσει. Η πρώτη του ουσιαστική εμφάνιση γίνεται το 1954 με το «Ζητείται ελπίς». Από τα πιο σημαντικά του βιβλία είναι «Το λάθος». Είναι ένας από τους πλέον μεταφρασμένους Ελληνες συγγραφείς στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή