ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αστυνομικοί σε κύκλωμα που πωλούσε διαβατήρια σε κακοποιούς

astynomikoi-se-kykloma-poy-poloyse-diavatiria-se-kakopoioys-2364676

Κύκλωμα που εξέδιδε και πουλούσε διαβατήρια σε κακοποιούς εις βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα κυρίως για υποθέσεις ναρκωτικών και σωματεμποριίας, εξάρθρωσε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από έρευνα που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται και κατηγορούνται συνολικά 33 άτομα, εκ των οποίων οι έξι είναι αστυνομικοί. Πέντε από αυτούς είναι αστυφύλακες και ένας ανθυπαστονόμος και υπηρετούσαν στα αστυνομικά τμήματα Παγκρατίου, Βριλησσίων, Ελευσίνας, και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών.

Ο τζίρος από την παράνομη δράση του κυκλώματος εκτιμάται ότι φθάνει ακόμη και το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η «ταρίφα» κυμαινόταν από 5.000 έως 40.000 ευρώ κατά περίπτωση . 

Πράγματι σε μία από τις περιπτώσεις, το διαβατήριο και η ταυτότητα που χορηγήθηκε σε Αλβανό κακοποιό, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αγοράστηκαν προς 40.000 ευρώ.

Ορισμένοι από τους κακοποιούς που εφοδιάστηκαν με τις πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια προχώρησαν σε δήλωση έναρξης επτά επιχειρήσεων, όπως καθαριστήριο ρούχων, σουβλατζίδικο, εμπόριο – επισκευές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών κ.ά εξαπατώντας δημόσιες υπηρεσίε, ενώ σεσημασμένος ήταν και ένας από τους διωκόμενους αστυνομικούς: Είχε κατηγορηθεί και προφυλακιστεί για συμμετοχή σε παράτυπη διακίνηση μεταναστών. Την υπόθεση είχε χειριστεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Για την εξάρθρωση του κυκλώματος υπήρξε συνεργασία και με ξένες προξενικές αρχές.

Η δικογραφία αφορά τα αδικήματα συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και άλλα.