Προανακριτική: Τρία αιτήματα στον Αρειο Πάγο

Προανακριτική: Τρία αιτήματα στον Αρειο Πάγο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταθέσεις μαρτύρων που υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων διότι τους είχαν δει κατά την περίοδο που εξετάστηκαν από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, καθώς και άλλες που αναφέρουν ότι τα εν λόγω πρόσωπα είχαν οικονομικά οφέλη από την υπόθεση Novartis, προσκομίστηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής.

Τα επίμαχα έγγραφα παραδόθηκαν από τους βουλευτές στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, προκειμένου να υποστηριχθεί το αίτημα της Προανακριτικής για επανεξέταση από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές του καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων.

Τα μέλη της Προανακριτικής, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Μπούγα, δεν υπέβαλαν άμεσα αίτημα στις εισαγγελικές αρχές για άρση της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά εμμέσως το ζήτησαν, καθώς πέραν της άρνησης των μαρτύρων αυτών να εξεταστούν από την Προανακριτική, προσκόμισαν και αυτές τις καταθέσεις που θα αξιολογηθούν από τους αρμόδιους εισαγγελείς.

Σε περίπτωση, πάντως, που αποδειχθεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα ενοχοποίησης των δέκα πολιτικών, παρανόμως μπήκαν σε καθεστώς προστασίας, είτε διότι είχαν ποινική εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis είτε είχαν ή προσδοκούσαν από αυτήν οικονομικά οφέλη, τότε οι ενδείξεις περί πολιτικής σκευωρίας θα καταδειχθούν, όπως υποστηρίζουν εισαγγελικές πηγές, ως μια πραγματικότητα, προκαλώντας συνέπειες που θα επηρεάσουν το σύνολο της διερευνώμενης υπόθεσης και το έργο της προανακριτικής επιτροπής.

Δικαστικές πηγές τόνιζαν με νόημα πως οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων αποτελούν τα πιο κρίσιμα στοιχεία για την έρευνα της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά την ύπαρξη σκευωρίας εις βάρος πολιτικών προσώπων με επίκεντρο τον τέως υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αν και ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

Οι προσκομισθείσες καταθέσεις στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα αξιολογηθούν τις επόμενες ημέρες από τους αρμόδιους εισαγγελείς, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν τι θα γίνει στο εξής με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα αποχαρακτηριστούν ή όχι. Αν αποχαρακτηριστούν, θα φανεί αν νομίμως ή παρανόμως είχαν μπει σε καθεστώς προστασίας, ανοίγοντας ενδεχομένως νέα κεφάλαια ερευνών στη σκοτεινή αυτή υπόθεση.

Πέραν όμως αυτού, η προανακριτική επιτροπή επέμεινε και χθες ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στη θέση της να εξεταστούν ενώπιόν της οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη, τον περασμένο Δεκέμβριο και μάλιστα ζήτησε οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διασφαλίσουν την εξέτασή τους από την Προανακριτική.

Η κ. Τουλουπάκη

Παράλληλα, το κλιμάκιο της Προανακριτικής έθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, θέματα σχετικά με τη στάση της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, μέμφοντάς τη ότι δεν έχει αποστείλει στη Βουλή έγγραφα που έχει στα χέρια της, παρά το γεγονός ότι και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, που διενεργεί έρευνα για τους δικαστικούς χειρισμούς της, έχει εγγράφως ενημερώσει τη Βουλή ότι τα έγγραφα έπρεπε να είχαν σταλεί στο Κοινοβούλιο.

Τα εντάλματα

Οσον αφορά, δε, τους χειρισμούς της Προανακριτικής, που προκάλεσαν οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση για την έκδοση ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων όταν δεν προσήλθαν σε κατάθεση, ο αρμόδιος για την εποπτεία των εισαγγελέων Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παν. Μπρακουμάτσος, με έγγραφό του προς την Προανακριτική υποστήριξε ότι η έκδοση των ενταλμάτων υπήρξε νόμιμη.

Ο ανώτατος εισαγγελέας, αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για το πώς πρέπει να εξεταστούν τελικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες από το κλιμάκιο των βουλευτών, ανέφερε το αυτονόητο: τις διατάξεις του νόμου, δηλαδή της σχετικής υπουργικής απόφασης, που προβλέπει μια γκάμα δυνατοτήτων, από ηχητικά μέσα μέχρι κουκούλες ή μερική αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Πάντως, οι σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις και η έως χθες στάση των ίδιων των προστατευόμενων μαρτύρων ενισχύουν τις απόψεις που διατυπώνονται από εισαγγελικές πηγές πως θα αποτελέσει πλήρη απόδειξη για την ύπαρξη σκευωρίας αν προκύψει ότι οι εν λόγω μάρτυρες παρανόμως μπήκαν στο καθεστώς προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή