Νέα ερωτήματα για αναγνώριση τίτλου σπουδών

Νέα ερωτήματα για αναγνώριση τίτλου σπουδών

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας αντιστοίχησε πτυχίο τριετούς φοίτησης στον γεωτεχνολογικό τομέα με το πτυχίο των δημόσιων γεωπονικών σχολών, πενταετούς φοίτησης. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως καλείται να δώσει απαντήσεις στη Βουλή, καθώς το θέμα των κολεγίων συγκεντρώνει τα πυρά της αντιπολίτευσης και μάλιστα για το ίδιο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ έχουν καταθέσει ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, μετά την τομεάρχη Παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου το θέμα φέρνει στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση 28 βουλευτών του (με επικεφαλής τους τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη και Παιδείας κ. Φίλη).

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), το οποίο αποτελεί την αρμόδια εθνική αρχή για τον έλεγχο και την επίβλεψη της άσκησης των επαγγελμάτων γεωπόνου, δασολόγου, κτηνιάτρου, γεωλόγου, ιχθυολόγου, με ανακοίνωσή του διαπιστώνει μεθοδεύσεις στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών που παρέχουν τα ιδιωτικά κολέγια. Το θέμα ανέκυψε όταν στο ΓΕΩΤΕΕ έφθασε αίτηση εγγραφής πτυχιούχου κολεγίου τριετούς φοίτησης.

Στο κείμενό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ., πιστή στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, προχώρησε πρόσφατα σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Πιο ειδικά, επανέφερε σε ισχύ τις διατάξεις του Π.Δ. 38/2010 και επέκτεινε το πλαίσιο εφαρμογής σε τρίτες χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο στη μετά Brexit εποχή). Κατά συνέπεια, παρέχεται στον οποιονδήποτε κάτοχο τίτλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας η δυνατότητα πρόσβασης και άσκησης συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα – ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος. Στη συνέχεια, με το άρθρο 50 του ν. 4653/2020 τροποποιήθηκε το άρθρο 54 του ν. 4589/2019, απαλείφοντας την αναφορά στα υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καταργώντας την υποχρεωτικότητα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πτυχίων της αλλοδαπής από το ΔΟΑΤΑΠ και προβλέποντας την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών από οποιαδήποτε χώρα της αλλοδαπής ως προϋπόθεση για τον διορισμό και την πρόσληψη του προσωπικού στην εκπαίδευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή