«Οχι» από το ΣτΕ σε διευθέτηση Ποδονίφτη

«Οχι» από το ΣτΕ σε διευθέτηση Ποδονίφτη

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκτή έγινε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας κατά του εγκιβωτισμού του τελευταίου ελεύθερου τμήματος του Ποδονίφτη. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι η Περιφέρεια αιτιολόγησε επαρκώς την ανάγκη διευθέτησης του ρέματος, όχι όμως και την επιλογή της κατασκευής τσιμεντένιου αγωγού, ο οποίος θα εμποδίζει την τροφοδοσία των υπόγειων υδροφορέων.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας είχε προσφύγει κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το 2018. Με το έργο, η Περιφέρεια Αττικής επιθυμούσε τη μετατροπή του τελευταίου φυσικού τμήματος σε ανοιχτό αγωγό από σκυρόδεμα. Οπως έκρινε το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (2165/19) «αιτιολογείται επαρκώς η κατ’ αρχήν ανάγκη διευθέτησης του ρέματος Ποδονίφτη στο συγκεκριμένο τμήμα, ενόψει του ιστορικού πλημμυρών της περιοχής και των πορισμάτων της προκαταρκτικής αξιολόγησης των κινδύνων πλημμύρας».

Αντίθετα «δεν αιτιολογείται επαρκώς η επιλογή της λύσης της διευθέτησης με ανοιχτή ορθογωνική διατομή από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενόψει μάλιστα των αντιρρήσεων της Διεύθυνσης Υδάτων, σύμφωνα με τις οποίες η διαμόρφωση της κοίτης με αυτόν τον τρόπο θα επηρεάσει σημαντικά την ποσοτική κατάσταση των υπογείων υδάτων (…) αλλά και της Διεύθυνσης Δασών, σύμφωνα με την οποία η σκυροδέτηση της κοίτης του ρέματος θα έχει σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής της κοίτης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή