Υπόθεση «νιγηριανής απάτης» εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Υπόθεση «νιγηριανής απάτης» εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

1' 16" χρόνος ανάγνωσης

Υπόθεση «νιγηριανής απάτης» εξιχνίασε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την οποία συνελήφθη αλλοδαπός, μέλος εγκληματικής οργάνωσης που προσέγγιζε τα θύματά της μέσω διαδικτύου, με το πρόσχημα της χορήγησης δανείων με ευνοϊκούς όρους, καθώς και της δυνατότητας πολλαπλασιασμού και παραχάραξης νομισμάτων, αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωσή της.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι δράστες τον προσέγγισαν μέσω διαδικτύου υποδυόμενοι στελέχη τραπεζικού ιδρύματος με έδρα το εξωτερικό και του προσέφεραν δάνειο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Αφού τον έπεισαν, ακολούθησε συνάντηση όπου επικαλέστηκαν την επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους μέσω παραχάραξης και πολλαπλασιασμού χαρτονομισμάτων, με τη χρήση δήθεν ειδικών χημικών – χρωστικών ουσιών σε χρωματισμένα χαρτονομίσματα και του απέσπασαν 74.000 ευρώ τα οποία δήθεν θα του απέδιδαν 148.000 ευρώ, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Στη συνέχεια, προγραμματίσθηκε νέα συνάντηση, προκειμένου ο παθών να καταβάλλει χρηματικό ποσό 150.000 ευρώ, ώστε μέσω της υποτιθέμενης διαδικασίας πολλαπλασιασμού να παραλάβει χρηματικό ποσό 300.000 ευρώ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε οργανωμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, συνελήφθη ο αλλοδαπός τη στιγμή που παραλάμβανε χρηματικό ποσό, το οποίο προοριζόταν δήθεν για την αγορά των απαραίτητων ουσιών αποχρωματισμού των χαρτονομισμάτων.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3.450 ευρώ, πλήθος τεμάχια μαύρου χαρτιού με εντυπώσεις στοιχείων και διαστάσεις χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.

Σε βάρος του συλληφθέντα και τεσσάρων ακόμα συνεργών του – μελών της οργάνωσης που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, απάτη και παραχάραξη νομισμάτων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή του κυκλώματος σε παρόμοιες πράξεις συνεχίζονται.