Σκηνικό πολέμου σε Λέσβο και Χίο

Σκηνικό πολέμου σε Λέσβο και Χίο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ολομέτωπη σύγκρουση προετοιμάζονται οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και ομάδες πολιτών σε Λέσβο και Χίο προκειμένου να εμποδίσουν τη δημιουργία των κλειστών δομών, η ανοικοδόμηση των οποίων σχεδιάζεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή των δύο κέντρων, ενώ ήδη στα δύο νησιά έχουν φτάσει διμοιρίες των ΜΑΤ με κλούβες και οχήματα ρίψης νερού, με σκοπό την αποκατάσταση της τάξης. Χαρακτηριστική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η επιστολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη χθες, με την οποία  καλεί τα συναρμόδια υπουργεία, τους δημάρχους και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου να συμμετάσχουν σε ομάδα εργασίας για τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια (Λέσβος), στο Βαθύ (Σάμος) και στη ΒΙΑΛ (Χίος). Η ομάδα εργασίας, που θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Μάρτιο και θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τα τέλη Απριλίου, αναμένεται να ορίσει τις διαδικασίες εκκένωσης των παλαιών δομών από τους διαμένοντες.

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς ο υπουργός Μετανάστευσης φέρεται σε μεταξύ τους επικοινωνία να του απάντησε ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει κανονικά». Ο περιφερειάρχης δήλωσε στην «Κ» ότι «θα έπρεπε να το ξανασκεφθούν και όχι να τα βάλουν με ολόκληρο λαό».

Στη Λέσβο, πάντως, ετοιμάζονται δυναμικές αντιδράσεις. Αυτοδιοικητικά στελέχη δηλώνουν ότι περιμένουν τις αστυνομικές δυνάμεις –τις διμοιρίες των ΜΑΤ που ξεκίνησαν με ναυλωμένο πλοίο από το Λαύριο χθες το μεσημέρι– στα υψώματα του Καβακλή και της Καράβας. «Τους περιμένουμε. Ας κοπιάσουν», τόνιζαν χαρακτηριστικά. Αλλες αστυνομικές δυνάμεις αναμένεται να φθάσουν στη Λέσβο αύριο, πιθανόν μέσω Καβάλας. Την Κυριακή το μεσημέρι, μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μανταμάδου διοργάνωσαν πικ νικ στην επιταγμένη περιοχή της Καράβας, ενώ το ίδιο βράδυ ακολούθησε λαϊκή συνέλευση. Ομάδες περιφρούρησης βρίσκονται στην περιοχή από το ίδιο βράδυ με βάρδιες, ενώ η καμπάνα του χωριού, όταν χτυπήσει, θα σημάνει συναγερμό για να κινητοποιηθεί όλη η κοινότητα. Στη Χίο, μηχανήματα του δήμου έχουν μεταβεί από την Κυριακή στο σημείο όπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία της νέας δομής, με την αιτιολογία της… δενδροφύτευσης. Κανονικά δεν είναι σύννομο να χρησιμοποιούνται μηχανήματα του δήμου εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, ωστόσο αρκετοί αιρετοί του νησιού εμφανίζονται αποφασισμένοι. Ηδη, στο οροπέδιο όπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη νέα δομή έχει μεταφερθεί κοντέινερ με σκοπό να φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως ο χώρος από πολίτες με βάρδιες. «Κύριε Μηταράκη, ευχαριστούμε που μας ενώσατε εναντίον σας», διαμηνύει η Παγχιακή Επιτροπή, τονίζοντας ότι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων αντιτίθενται στη δημιουργία των νέων δομών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή