Εγρήγορση, μέτρα πρόληψης, ενημέρωση χωρίς πανικό

Εγρήγορση, μέτρα πρόληψης, ενημέρωση χωρίς πανικό

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αύξηση του βαθμού εγρήγορσης των πολιτών που φτάνουν στη χώρα μας από περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κορωνοϊό ώστε να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα, εστιάζει τις προσπάθειές του το υπουργείο Υγείας, μετά και την εξάπλωση της λοίμωξης COVID-19 στη Βόρεια Ιταλία. Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρεί στην ενίσχυση των δομών υγείας με προσλήψεις και έκτακτη χρηματοδότηση για το ενδεχόμενο όχι απλώς αντιμετώπισης περιστατικού του νέου κορωνοϊού στη χώρα, –πιθανότητα που αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία– αλλά και εκτεταμένης διάδοσης της νόσου «εντός των πυλών». Το ύψος της χρηματοδότησης και ο αριθμός των προσλήψεων θα αποφασιστούν τα επόμενα 24ωρα σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία.

Αυτά συζητήθηκαν χθες σε διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μησοτάκη και με τη συμμετοχή των επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπουργείων και στο υπουργείο Υγείας από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκαν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και εξετάστηκαν τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα έναντι της νόσου. Μεταξύ αυτών και η αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκδρομών σχολείων και ΑΕΙ στην Ιταλία και η εσπευσμένη επιστροφή τάξεων 10 σχολείων από τη γειτονική χώρα. Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικές αρχές της χώρας καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν δεκάδες πιθανά «ύποπτα κρούσματα» σε νοσοκομεία της χώρας. Χθες το μεσημέρι σήμανε νέος συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίο, με ασθενή που είχε ταξιδέψει από Ιταλία. Ο ασθενής, που νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο, ελέγχθηκε για γρίπη από την οποία δεν έχει προσβληθεί, ενώ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου, τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα και συνέστησε σε όλους «ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό». Οπως είπε, «ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί». Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον νέο κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, σε δηλώσεις του συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες, σημειώνοντας ότι η λοίμωξη COVID-2019 παραμένει μία ήπια νόσος, η οποία σε ποσοστό πάνω από 85% συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα. Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, με αφορμή την εξάπλωση της επιδημίας στην Ιταλία, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου είναι αναποτελεσματικοί, αφού όπως έδειξε η εμπειρία στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των περιπτώσεων δεν έχουν ανιχνεύσει τη νόσο. Αντίθετα, τόνισε ότι «απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να αναζητεί ιατρική βοήθεια εάν έρχεται από πληγείσες περιοχές».

Μάλιστα, το υπουργείο εξέδωσε χθες νέες οδηγίες για τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Ειδικά για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληγείσα περιοχή, οι ειδικοί συστήνουν να επικοινωνούν με τον γιατρό ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210-52.12.054) και να παραμένουν σπίτι τους. Με τις πληροφορίες από την Ιταλία να αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς είχαν επισκεφθεί πριν νοσήσουν νοσοκομείο, και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι οι ασθενείς «δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο».

Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε την Κυριακή να ανασταλούν, μέχρι νεωτέρας, όλες οι προγραμματισμένες εκδρομές σχολείων και ΑΕΙ στην Ιταλία. Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Παιδείας έκαναν λόγο για τάξεις από δέκα σχολεία που βρίσκονταν για εκδρομή στη γειτονική χώρα, πολλά εξ αυτών άρχισαν να επιστρέφουν εσπευσμένα από χθες. Το υπουργείο έως χθες το απόγευμα δεν είχε δώσει στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των μαθητών και των συνοδών που βρέθηκαν στη γειτονική χώρα, ωστόσο πληροφορίες μιλούσαν για σχολεία από την Κρήτη, τα Τρίκαλα, τον Βόλο, τα Γιαννιτσά (με 89 μαθητές και 6 καθηγητές), τους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σχολεία είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή