Eνα διαφορετικό βιβλίο μαγειρικής με γεύσεις και αρώματα αλληλεγγύης

Eνα διαφορετικό βιβλίο μαγειρικής με γεύσεις και αρώματα αλληλεγγύης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Solidarity Now είναι μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία που γεννήθηκε κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, το 2013, με στόχο να προσφέρει στήριξη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είτε πρόκειται για οικονομικά ασθενείς είτε για πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα στα επτά αυτά χρόνια έχει επιτελέσει συνεπές έργο, βελτιώνοντας το πλαίσιο διαβίωσης (για να μην πούμε επιβίωσης) 300.000 και πλέον ανθρώπων. Διαθέτει τρία κέντρα αλληλεγγύης και προσφέρει υπηρεσίες σε όλους, χωρίς καμιά διάκριση, με κοινωφελείς δράσεις που αφορούν προγράμματα στέγασης, ενσωμάτωσης και ένταξης στην αγορά εργασίας.

Eνα διαφορετικό βιβλίο μαγειρικής με γεύσεις και αρώματα αλληλεγγύης-1

Το βιβλίο περιέχει συνταγές από διάφορα μέρη του κόσμου.

Πέρα, όμως, από την απτή, καθημερινή φροντίδα, χρειάζεται κάτι ακόμα. Η ανάκτηση της αξιοπρέπειας, η αίσθηση ότι όσο και αν βρίσκεσαι σε κατάσταση ανέχειας, έχεις κάτι να προσφέρεις. Το νέο, λοιπόν, πρότζεκτ του φορέα έχει να κάνει με αυτή τη σημαντική διάσταση. Είναι ένα βιβλίο μαγειρικής που κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή και συγκεντρώνει συνταγές από πολλές διαφορετικές κουζίνες, τις οποίες προσέφεραν οι γυναίκες πρόσφυγες, που τις μαγειρεύουν καθημερινά στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας του θεσμού.

Η ιδέα της καταγραφής και συλλογής των συνταγών ανήκει στην Ειρήνη Πολυκρέτη, υπεύθυνη του Solidarity του Χώρου Γυναικών. «Απώτερος στόχος δεν ήταν μόνο η ανταλλαγή ιδεών και το ανακάτεμα συνταγών, αλλά προπαντός να ξαναθυμηθούν οι εμπνεύστριές τους πόσα πράγματα καταφέρνουν με μοναδικό τρόπο και άλλα πόσα μπορούν να μας μάθουν. Καθώς σημειώναμε ποσότητες και τρόπους εκτέλεσης, πολλές από αυτές αφηγήθηκαν είτε τη σημασία του συγκεκριμένου πιάτου για τον πολιτισμό τους είτε ιστορίες αναφορικά με σημαντικά γεγονότα», υπογραμμίζει η ίδια.

Eνα διαφορετικό βιβλίο μαγειρικής με γεύσεις και αρώματα αλληλεγγύης-2

Το τραπέζι μάς φέρνει όλους πιο κοντά.

Η αλήθεια είναι πως καθεμιά από τις γυναίκες που μοιράστηκαν τις γνώσεις τους για την κουζίνα με την οποία μεγάλωσαν, άνοιξαν και την καρδιά τους για το τι σημαίνει καθένα από τα φαγητά αυτά για την οικογένεια, την κοινότητα ή τη χώρα τους. Η βάση για τη δημιουργία του βιβλίου τέθηκε μια μέρα που μαγείρεψαν όλες μαζί και μίλησαν για τις εμπειρίες τους. «Ενα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία ενός τόπου είναι η γαστρονομία του. Οι ιδιαιτερότητες της γεύσης από την κουζίνα μιας περιοχής είναι συχνά συνδεδεμένες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας της, ενώ αποκαλύπτουν στοιχεία της πολιτιστικής και οικονομικής ιστορίας της. Αλλά η γεύση είναι και ένας τρόπος επικοινωνίας. Ενας τρόπος να μιλήσει κάποιος στην καρδιά του άλλου», υπογραμμίζει η  Αντιγόνη Λυμπεράκη, διευθύντρια του Solidarity Now, για το βιβλίο «Taste my world». Είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικώς στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.solidaritynow.org/wp-content/uploads/2020/01/SN_TasteMyWorld-Web.pdf

https://issuu.com/solidaritynow/docs/sn_tastemyworld-issuu

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή