Ενα χαμόγελο για κάθε παιδί ξεχωριστά

Ενα χαμόγελο για κάθε παιδί ξεχωριστά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από επτά χρόνια, η Μαρία κάλεσε ανώνυμα στην εθνική γραμμή SOS για παιδιά, στον αριθμό 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού, για να καταγγείλει τα περιστατικά βίας που βίωνε στο σπίτι από τη μητέρα της και τα οποία την είχαν φέρει σε σημείο να σκέφτεται ακόμη και την αυτοκτονία. Σήμερα, η Μαρία είναι 20 ετών, σπουδάζει στην Καλαμάτα, διαμένει σε διαμέρισμα που νοικιάζει το Χαμόγελο του Παιδιού και έχει μια κλασική φοιτητική ζωή, με διάβασμα και ανεμελιά, πολύ μακριά από τη ζωή της παιδικής ηλικίας της. Ο σύλλογος, μόνο μέσα στο 2019, υποστήριξε συνολικά 95.717 παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, το Χαμόγελο του Παιδιού βρέθηκε δίπλα σε 42.753 παιδιά-θύματα περιστατικών βίας, σε 864 εξαφανισμένα παιδιά, σε 32.422 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας (σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ αλλά και με την οικογένεια) και σε 13.690 παιδιά που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας, προσφέροντας υλική στήριξη.

Οπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του συλλόγου, μέσω της εθνικής γραμμής SOS για παιδιά, στο 1056, δίνεται η δυνατότητα για ανώνυμες καταγγελίες, όπου το κάθε παιδί μπορεί να καλέσει και να συνομιλήσει με κάποιον ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό. Αξιοσημείωτη είναι, παράλληλα, η λειτουργία του καινοτόμου Chat στο 1056, που προσφέρει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας, πιο σύγχρονο και πιο κοντά στα παιδιά, σε ανταπόκριση προς τις ανάγκες της εποχής, τις συνήθειες και τις επιλογές τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να μοιραστούν θέματα και κατ’ επέκταση να τους δοθούν άμεσες λύσεις.

Σε περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων, όπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή εκδήλωση για τον απολογισμό των δράσεων του 2019, ιδιαίτερη σημασία έχει πάντα η έγκαιρη και άμεση κινητοποίηση, τουτέστιν οι πρώτες τρεις ώρες μετά την εξαφάνιση. Ενώ, πλέον, πέρα από περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, το Χαμόγελο του Παιδιού θα αναλαμβάνει και περιπτώσεις εξαφάνισης ενήλικων ατόμων, μέσω της νέας υπηρεσίας Missing Alert Hellas καθώς και του Missing Alert App.

Μια ζωή όπως αξίζει

Οι άνθρωποι του Χαμόγελου του Παιδιού υπογραμμίζουν ότι ενδιαφέρονται ξεχωριστά για κάθε παιδί και την ιστορία του, τονίζοντας πως το σπίτι του Χαμόγελου είναι ανοικτό για τα παιδιά, δίνοντάς τους χώρο και χρόνο ώστε να νιώσουν ασφάλεια, να μπορέσουν να κοινωνικοποιηθούν και να ζήσουν μια ζωή όπως αξίζει σε ένα παιδί. Τέλος, ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ., υπογράμμισε πως το όραμα του οργανισμού είναι η συνέχιση παροχής των υπηρεσιών αυτών για όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντάς τα ως «ψυχές» και όχι ως «κεφάλια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή