Συγκρούσεις ΜΑΤ – αντιεξουσιαστών έξω από το ΟΠΑ

Συγκρούσεις ΜΑΤ – αντιεξουσιαστών έξω από το ΟΠΑ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά τεταμένη ήταν χθες η ατμόσφαιρα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ), μετά το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό άνδρα των ΜΑΤ από ομάδα 30 αντιεξουσιαστών στο προαύλιο του πανεπιστημίου, το απόγευμα της Δευτέρας. Ο άνδρας προέταξε το υπηρεσιακό όπλο του για άμυνα, όπως είπε. Χθες το απόγευμα έγιναν επεισόδια ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και ΜΑΤ επί της οδού Πατησίων, ενώ για το περιστατικό η πρυτανεία του ΟΠΑ θα απευθυνθεί στις εισαγγελικές αρχές.

Το ίδρυμα λειτούργησε κανονικά χθες το πρωί. Η πρυτανεία του ΟΠΑ καταδίκασε την είσοδο του αστυνομικού στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος. «Καταδικάζουμε την είσοδο κάθε είδους οπλοφόρων εντός των εγκαταστάσεων του ιδρύματος χωρίς νόμιμη αιτία, καθώς και την παράνομη απειλή χρήσης οποιουδήποτε όπλου. Τέτοιες συμπεριφορές είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες και ανεπιθύμητες καταστάσεις». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «για το περιστατικό θα ενημερωθούν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ώστε να προβούν στις νόμιμες ενέργειες» και τόνισε ότι «η προσπάθειά μας παραμένει διαρκής για τη διασφάλιση συνθηκών εντός των εγκαταστάσεων του ιδρύματος, κατάλληλων για την εκπαίδευση και την έρευνα, με ακαδημαϊκή ελευθερία και ασφάλεια για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας».

Τα χθεσινά επεισόδια ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και στα ΜΑΤ επί της οδού Πατησίων ξεκίνησαν περίπου στις 4 μ.μ., συγκεκριμένα όταν ομάδα περίπου 70 κουκουλοφόρων βγήκε από το ΟΠΑ και διέκοψε την κυκλοφορία, στήνοντας οδοφράγματα επί της οδού Πατησίων. Eπιτόπου έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ οι κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν ξύλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τους άνδρες των ΜΑΤ. Γύρω στις 5.30 μ.μ. δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν στον προαύλιο χώρο του ΟΠΑ προκειμένου να περιορίσουν τα επεισόδια. Στις 6 μ.μ. οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν, αφού προηγουμένως προέβησαν σε πέντε προσαγωγές. Η Πατησίων, που είχε νωρίτερα κλείσει και στα δύο ρεύματα από το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας μέχρι την οδό Κοδριγκτώνος, δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα, ενώ για σήμερα έχει προγραμματισθεί πορεία αντιεξουσιαστών από την ΑΣΟΕΕ στη ΓΑΔΑ.

Από την πλευρά της η ΚΝΕ, σε σχέση με όσα συνέβησαν, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο κτίριο του ΟΠΑ. Προηγουμένως είχαν προβεί σε ρίψη χημικών και κροτίδων κρότου λάμψης στον χώρο του πανεπιστημίου, την ώρα που γίνονταν μαθήματα και βρίσκονταν στη σχολή εκατοντάδες φοιτητές» και μίλησε για κυβερνητικό αυταρχισμό.

Οσον αφορά το περιστατικό της Δευτέρας, υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός που ενεπλάκη σε αυτό είχε σταθμεύσει τη μοτοσικλέτα του στην οδό Πατησίων περιμένοντας φιλικό του άτομο να βγει από το ΟΠΑ. Ωστόσο, έγινε αντιληπτή η ιδιότητά του από άτομα στο προαύλιο του ΟΠΑ, τα οποία του επιτέθηκαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), 30 αναρχικοί τον ξυλοκόπησαν, προκάλεσαν φθορές στη μοτοσικλέτα του και του αφαίρεσαν το κράνος. Στη συνέχεια τον έσυραν και τον εγκλώβισαν στο προαύλιο. «Αμυνόμενος στην επίθεση που συνεχιζόταν, προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση», ανέφερε η ΓΑΔΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή