Μολότοφ κατά αστυνομικών και «πυρά» συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ.

Μολότοφ κατά αστυνομικών και «πυρά» συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Λέσβου και της Χίου στους 500 αστυνομικούς της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ), της ΥΜΕΤ και της ΟΠΚΕ που στάλθηκαν χθες ξημερώματα εκτάκτως στα δύο νησιά, προκειμένου να καταστείλουν τις αντιδράσεις για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης και μέχρι αργά χθες το βράδυ μαίνονταν συγκρούσεις ανάμεσα στους κατοίκους των δύο νησιών και στους αστυνομικούς, με τους τελευταίους να προσπαθούν να μην επιτρέψουν στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τα σκαπτικά μηχανήματα που ξεκίνησαν τις εργασίες. Ενδεικτικό της έντασης των επεισοδίων είναι ότι μέχρι νωρίς χθες το απόγευμα στη Λέσβο είχαν τραυματιστεί 11 κάτοικοι του νησιού. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ενημέρωσης, οι 6 από αυτούς αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τη χρήση δακρυγόνων και οι υπόλοιποι πέντε υπέστησαν θλαστικά τραύματα από χτυπήματα με κλομπ και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού για τις πρώτες βοήθειες. Κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών συγκρούσεων, διαδηλωτές κατέστρεψαν ένα περιπολικό και ένα όχημα της Περιφέρειας.

Στη Χίο αντίστοιχα, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν πάνω από 60 βόμβες μολότοφ που οι κάτοικοι του νησιού σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν στις επιθέσεις τους κατά των ανδρών των ΜΑΤ. Βρήκαν ακόμα 16 αυτοσχέδιες ρουκέτες όμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται το Πάσχα στον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο. Μάλιστα, αστυνομική πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων ορισμένοι από τους κατοίκους έκαναν προσπάθεια να χτυπήσουν με αυτοσχέδια ρουκέτα το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. που πετούσε πάνω από την περιοχή των επεισοδίων. Ενας 45χρονος κάτοικος του νησιού συνελήφθη στο λιμάνι των Μεστών και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απείθεια, ενώ στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί.

Πάντως, η χθεσινή επιχείρηση προκάλεσε ένταση και στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών να καταγγέλλουν την ηγεσία τους για ανεπάρκεια. Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας έστρεψε τα βέλη της στη διοίκηση, κατηγορώντας την –ενδεικτικά– ότι δεν μερίμνησε ώστε να δοθεί στους αστυνομικούς που διατάχθηκαν να εκτελέσουν υπηρεσία σε πολεμικές συνθήκες έστω ένα μπουκάλι νερό. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να ζητήσουν την πειθαρχική δίωξη των υπευθύνων για την ελλιπή διοικητική μέριμνα, σημειώνοντας ότι εάν κάποιος πολίτης καλείτο να εργαστεί σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές που αντιμετώπισαν οι άνδρες των ΜΑΤ, «θα είχαμε το λιγότερο εισαγγελική παρέμβαση». Η ηγεσία του Σώματος, πάντως, αναγνώρισε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή