Δεξιότητες ζωής για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου

Δεξιότητες ζωής για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργαστήρια δεξιοτήτων δημιουργεί το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την καλλιέργεια στους μαθητές δεξιοτήτων απαραίτητων για τη ζωή τους, όπως η κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη, η δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα εργαστήρια δεξιοτήτων στο δημοτικό θα οργανώνονται στο πλαίσιο της σημερινής ευέλικτης ζώνης, ενώ στο γυμνάσιο θα προστεθεί μία επιπλέον ώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, όπως τιτλοφορούνται, θα ενταχθούν πιλοτικά στο υποχρεωτικό, εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα από τον προσεχή Σεπτέμβριο, με κεντρικό στόχο οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα εφαρμοστούν σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Οι τέσσερις θεματικοί άξονες των εργαστηρίων θα αφορούν α) το ευ ζην (σε αυτό τον άξονα περιλαμβάνονται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η πρόληψη των εξαρτήσεων, η οδική ασφάλεια, η ψυχική υγεία), β) τη φροντίδα του περιβάλλοντος (σε αυτόν τον άξονα περιλαμβάνονται η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές, η παγκόσμια και τοπική κληρονομιά), γ) την κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη (περιλαμβάνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εθελοντισμός, ο αλληλοσεβασμός και η διαφορετικότητα) και δ) τη δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία (δράσεις καινοτομίας, νεανική επιχειρηματικότητα, ρομποτική, επαγγελματικός προσανατολισμός κ.ά.).

Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει την εκάστοτε επιμόρφωση. Στο νηπιαγωγείο ο νηπιαγωγός. Για το δημοτικό και το γυμνάσιο, το ΙΕΠ θα ορίσει προτεραιότητες στις ειδικότητες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας εκπαιδευτικός, εφόσον επιθυμεί να συμμετάσχει.

Για τα εργαστήρια, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Μαρτίου εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνέχεια της πρόσκλησης του ΙΕΠ, τα οποία θα τύχουν αξιολόγησης και επεξεργασίας από ειδική ερευνητική ομάδα του ΙΕΠ, ώστε να σχεδιαστεί πρόγραμμα σπουδών για κάθε θεματικό κύκλο/εργαστήριο, διαβαθμισμένο ηλικιακά. «Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα μιας μεγάλης προσπάθειας. Με έγκαιρη προετοιμασία και συνεργασία με το ΙΕΠ, θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά τα εφόδια για να ανταποκριθούν σε ένα περιβάλλον που αλλάζει γρήγορα. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα βοηθήσουν τα παιδιά να ξεδιπλώσουν τη δυναμική και τη δημιουργικότητά τους», ανέφερε η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή