Καταγγελίες για τα επεισόδια

Καταγγελίες για τα επεισόδια

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ομοβροντία  καταγγελιών κατά της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν την Πέμπτη συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών από όλη τη χώρα, με αφορμή την έκβαση της ευρείας κλίμακας επιχείρησης σε Χίο και Μυτιλήνη. Την κατηγορούν για «κενά» στον σχεδιασμό, απουσία συντονισμού και εγκατάλειψη των δυνάμεων στο πεδίο. «Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι στις δύσκολες στιγμές η ηγεσία ήταν απούσα, έκανε σπασμωδικές κινήσεις χωρίς κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα», επισημαίνει η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μέλη της οποίας συγκαταλέγονται στους 500 αστυνομικούς των ΜΑΤ που μετέβησαν σε Χίο και Λέσβο.

Στην ανακοίνωσή τους, οι συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε κανένας συντονισμός στις κινήσεις των δυνάμεων, ότι οι ασύρματοι των αστυνομικών δεν λειτουργούσαν, καθώς και ότι τα σχέδια της επιχείρησης δόθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στους επικεφαλής των διμοιριών. Αίσθηση προκαλεί και η επισήμανση ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που υπηρετούν μόνιμα στο νησί απέφυγαν να συνδράμουν το έργο των διμοιριών. «Ως διά μαγείας οι αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ ήταν μόνοι τους, χωρίς καμία συνδρομή ή υποστήριξη από άλλες αστυνομικές δυνάμεις», τόνισαν τα μέλη της Ενωσης Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Δημοσθένης Πάκος, μιλώντας χθες στην «Κ» κατήγγειλε ότι οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων «δεν έστελναν περιπολικά για να παραλάβουν όσους είχαν συλλάβει τα ΜΑΤ», καθώς και ότι η Πυροσβεστική δεν τροφοδοτούσε με νερό τους «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ. Εντύπωση προκάλεσε και η καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρη Γερακαράκου, ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του δήλωσε ότι οι άνδρες του Λιμενικού έκαναν άσεμνες χειρονομίες στους άνδρες των ΜΑΤ κατά την αποχώρησή τους από τη Λέσβο. «Ας γίνει έρευνα να δούμε για ποιον λόγο τις έκαναν», δήλωσε μεταξύ άλλων. Ανυπόστατες και επιπόλαιες χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γερακαράκου το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των λιμενικών.

Την ίδια στιγμή, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρομοίασε τις συνθήκες που επικράτησαν σε Χίο και Λέσβο με «ανταρτοπόλεμο» και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις είχαν μεγαλύτερη σφοδρότητα από εκείνες που είχαν καταγραφεί στην Κερατέα, στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας την περίοδο των «Αγανακτισμένων». Η ίδια πηγή ενημέρωσης επισήμανε ότι στα εκτεταμένα επεισόδια συμμετείχαν άτομα από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα και πρόσθεσε ότι μόνο η διαμαρτυρία του ΚΚΕ κινήθηκε σε ανεκτά επίπεδα. «Αλλο πράγμα η λαϊκή αντίδραση και άλλο ο οργανωμένος ανταρτοπόλεμος που αντιμετωπίσαμε», σχολίασε.

Στο λιμάνι Μεστών

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν, ωστόσο, στο λιμάνι των Μεστών της Χίου κατά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, χθες το απόγευμα, από το νησί. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνονται άντρες των ΜΑΤ να βιαιοπραγούν κατά πολιτών και να σπάνε αυτοκίνητα λίγο πριν επιβιβαστούν στο πλοίο.

Το υπουργείο Μετανάστευσης, όσον αφορά τα όσα συνέβησαν στα νησιά τις τελευταίες ημέρες, παραπέμπει στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «στα νησιά ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των αρχικών χωματουργικών εργασιών».

Από την πλευρά τους οι νησιώτες, πάντως, τονίζουν ότι οι εκτάσεις που έχουν επιταχθεί θα φυλάσσονται, ώστε να μην πραγματοποιηθούν εργασίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή