ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Παράνομες και μεροληπτικές οι νέες κυρώσεις από Ε.Ε. για τις γεωτρήσεις

toyrkiko-ypex-paranomes-kai-meroliptikes-oi-nees-kyroseis-apo-e-e-gia-tis-geotriseis-2365833

Σε ανακοίνωση προέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με το νέο κύκλο κυρώσεων που της επεβλήθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τη στάση της Ε.Ε. «μεροληπτική» και «παράνομη», σημειώνοντας ότι η πολιτική αυτή «αντιβαίνει τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο "κεκτημένο" της Ε.Ε.». 

Αναφέρει, μάλιστα, ότι η Ε.Ε.«έχει γίνει "όμηρος" των μαξιμαλιστικών αξιώσεων και πολιτικών των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων».

Τέλος, σημείωνει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της Ε.Ε. για νέες κυρώσεις «δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας (…) Αντιθέτως, θα την ενισχύσει περαιτέρω».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Η λίστα κυρώσεων που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας στις 27 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει τα ονόματα δύο Τούρκων αξιωματούχων για ζητήματα πετρελαίου, είναι ένα νέο παράδειγμα της μεροληπτικής και παράνομης στάσης της με το πρόσχημα της αλληλεγγύης εντός του θεσμού.

Η κύρωση που ανακοινώθηκε, σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Ε. στις 11 Νοεμβρίου 2019, δεν έχει καμία αξία για εμάς και είναι άκυρη και κενή σημασίας.

Αυτή η άδικη πολιτική εναντίον των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αντιβαίνει τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο «κεκτημένο» της Ε.Ε.

Οποιαδήποτε απόφαση και να πάρει η Ε.Ε., θα είναι μία μάταιη προσπάθεια να υπαγορεύσει στην Τουρκία τις υπέρμετρες συνοριακές αξιώσεις των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να δρα ως διεθνές δικαστήριο. Δεν μπορεί να παρουσιάζει ανεπεξέργαστους και αμφιλεγόμενους όρους για το δίκαιο της θάλασσας ως τελεσίδικη θαλάσσια οριοθέτηση.

Είναι πάρα πολύ θλιβερό να βλέπει κανείς ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και έχει γίνει «όμηρος» των μαξιμαλιστικών αξιώσεων και πολιτικών των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων. Η Ε.Ε. θα έπρεπε να είχε υποστηρίξει το διάλογο και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απόφαση για κυρώσεις δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιθέτως, θα την ενισχύσει περαιτέρω».