Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο της Αλκης Ζέη

Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο της Αλκης Ζέη

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια της συγγραφέως Άλκης Ζέη, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών

Η ανάρτηση του Κυρ. Μητσοτάκη στο Twitter

Με ένα tweet αποχαιρέτισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την μεγάλη συγγραφέα.

«"Η γιαγιά Άλκη", όπως ήθελε να τη λέμε, δεν είναι πια εδώ. Πιο φτωχά τα ελληνικά γράμματα χωρίς τη γραφή της, πιο λυπημένη η κοινωνία μας χωρίς τη φωνή της. Συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους», έγραψε στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Τα συλλυπητήρια του Αλ. Τσίπρα

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Άλκης Ζέη απέστειλε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook.

«Χωρίς την Άλκη Ζέη αισθανόμαστε όλοι λίγο ορφανοί. Περπατήσαμε με τον Πέτρο στον "μεγάλο περίπατο", θαυμάσαμε το "καπλάνι της βιτρίνας", ακούσαμε τις ιστορίες του "ψεύτη παππού". Συγκινηθήκαμε, κλάψαμε, ζήσαμε τις περιπέτειες των ηρώων της, αισθανθήκαμε διαβάζοντας τα βιβλία της τι σημαίνει αγάπη για την πατρίδα, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Βαθιά προοδευτική, η Άλκη Ζέη ακολούθησε τη διαδρομή της Αριστεράς, κυνηγήθηκε, εξορίστηκε, διώχτηκε, δίνοντας ένα έξοχο παράδειγμα αφοσίωσης στις ιδέες με τη ζωή και το έργο της. Θα είναι πάντα μαζί μας με τα βιβλία και την αθωότητα των ηρώων της», έγραψε ο κ. Τσίπρας.

Η δήλωση του ΠτΔ

«Φωτεινό ορόσημο των Γραμμάτων μας» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος την Άλκη Ζέη, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι θα είναι πάντα μαζί μας ως κορυφαίο υπόδειγμα πνευματικής προσωπικότητας.

Στη δήλωσή του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει:

«Η Άλκη Ζέη θα είναι πάντα μαζί μας, ως φωτεινό ορόσημο των Γραμμάτων μας αλλά και ως κορυφαίο υπόδειγμα πνευματικής προσωπικότητας».

Η δήλωση του Προέδρου της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, επίσης, εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο της πολυβραβευμένης συγγραφέως, με την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη την Άλκη Ζέη, την πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, τη δημιουργό έργων που αποτέλεσαν σταθμούς στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά.

Η Άλκη Ζέη με τα σπουδαία κείμενα της, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες, κατάφερε να ταξιδέψει το ελληνικό παιδικό μυθιστόρημα πέρα από τα σύνορα της χώρας μας και να «μιλήσει» με τις συναρπαστικές της ιστορίες, στις ψυχές εκατομμύριων παιδιών και εφήβων παγκοσμίως, κάνοντας τους να αγαπήσουν τα βιβλία και τη λογοτεχνία.

Αποτύπωνε πάντα τις προσωπικές της εμπειρίες υπό το πρίσμα των πολιτικών γεγονότων, με ένα τρόπο άμεσο και ιδιαίτερο, δημιουργώντας εμβληματικά βιβλία όπως «Το καπλάνι της βιτρίνας», για τα οποία έλαβε σπουδαίες διακρίσεις στη διάρκεια της μακράς πορείας της.

Ο θάνατός της αποτελεί μεγάλη απώλεια για τα σύγχρονα ελληνικά γράμματα.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Συνόδευσες τις παιδικές μας αναζητήσεις και το ίδιο συνέχισες να κάνεις και στις αναζητήσεις των παιδιών μας. Γιατί μπόρεσες να μείνεις ένα παιδί και να μοιράζεις τη σοφία του απλόχερα, μέχρι την τελευταία στιγμή. Έτσι θα σε θυμόμαστε όλοι», αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης στην ανάρτησή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή