ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαζικές αφίξεις μεταναστών στα σύνορα στον Έβρο – Λέμβοι σε Σάμο και Λέσβο (φωτογραφίες)

g1
2020-02-28t113143z_1826136475_rc2n9f9b0wny_rtrmadp_5_syria-security-turkey-migrants
Μαζικά φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο μετανάστες, κυρίως Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία, ενώ λέμβοι πέρασαν σε Σάμο και Λέσβου, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση Τούρκου αξιωματούχου ότι η Αγκυρα ανοίγει τα σύνορα προς την ΕΕ για 72 ώρες.

Μέχρι στιγμής, σε 800 με 1.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον Έβρο, στην περιοχή που είναι ο μεθοριακός σταθμός Καστανιών, ενώ καταγράφονται συνεχώς νέες αφίξεις.

mazikes-afixeis-metanaston-sta-synora-ston-evro-amp-8211-lemvoi-se-samo-kai-lesvo-fotografies0

Οι μετανάστες έχουν προσπαθήσει μια- δύο φορές να περάσουν τα σύνορα, δίχως αποτέλεσμα, καθώς απωθήθηκαν από αστυνομικούς με χρήση χημικών.

Στην περιοχή φτάνουν ενισχύσεις από ΜΑΤ και ΟΠΚΕ της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι περιπολίες κατά μήκος όλης της συνοριογραμμής

mazikes-afixeis-metanaston-sta-synora-ston-evro-amp-8211-lemvoi-se-samo-kai-lesvo-fotografies2

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, άνθρωποι με μωρά και αποσκευές στα χέρια καταφθάνουν πεζή κατά δεκάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις Καστανιές Εβρου.  

mazikes-afixeis-metanaston-sta-synora-ston-evro-amp-8211-lemvoi-se-samo-kai-lesvo-fotografies4

Συμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου, ενώ στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει ανησυχία και εκτίμηση οτι στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει μία «νέα Ειδομένη» στην περιοχή. 

mazikes-afixeis-metanaston-sta-synora-ston-evro-amp-8211-lemvoi-se-samo-kai-lesvo-fotografies6

mazikes-afixeis-metanaston-sta-synora-ston-evro-amp-8211-lemvoi-se-samo-kai-lesvo-fotografies8

Την ίδια ώρα, λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν σε Σάμο και Λέσβο από τις απέναντι τουρκικές ακτές. 

Συνολικά 151 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταφθάσει στα δύο ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου, από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα, ενώ οι επόμενες ώρες θα θεωρηθούν κρίσιμες. 

mazikes-afixeis-metanaston-sta-synora-ston-evro-amp-8211-lemvoi-se-samo-kai-lesvo-fotografies10

mazikes-afixeis-metanaston-sta-synora-ston-evro-amp-8211-lemvoi-se-samo-kai-lesvo-fotografies12

Για να ελέγξουν τις ροές, οι δυνάμεις του Λιμενικού που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο από το πρωί ενισχύθηκαν με επιπλέον πέντε περιπολικά σκάφη και 70 άτομα προσωπικό. Ως μόνιμες δυνάμεις, στο Αιγαίο βρίσκονται περίπου 1.300 λιμενικοί (σε πλωτά και σε χερσαίες υπηρεσίες) και 50 σκάφη του Λ.Σ. ενώ σε αυτά συνδράμουν επιπλέον 12 σκάφη της Frontex.

mazikes-afixeis-metanaston-sta-synora-ston-evro-amp-8211-lemvoi-se-samo-kai-lesvo-fotografies14