ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινό αίτημα στη Frontex από Αστυνομία και Λιμενικό

koino-aitima-sti-frontex-apo-astynomia-kai-limeniko-2366138

Εντός της ημέρας είναι πιθανό να υποβληθεί στη Frontex αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη βοήθεια στη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό θα το υποβάλλουν από κοινού Λιμενικό και Αστυνομία ζητώντας συνδρομή σε μέσα και προσωπικό. Το αίτημα θα έχει χαρακτήρα επείγοντος προσβλέποντας στην ενεργοποίηση του μηχανισμού RA.B.IT (Rapid Border Intervention) της Frontex. Εάν γίνει δεκτό ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα πρέπει να το ικανοποιήσει εντός δέκα ημερών.

Από νωρίς σήμερα το πρωί τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού βρίσκονται σε διαβουλεύσεις προκειμένου να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Τα στελέχη του Λιμενικού προσανατολίζονται να ζητήσουν συνδρομή με 8 έως 10 σκάφη επιτήρησης και 50 – 60 ευρωπαίους συνοριοφύλακες. Θα αναπτυχθούν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω. Συνδρομή σε προσωπικό και τεχνικά μέσα επιτήρησης προσανατολίζεται να ζητήσει και η ΕΛ.ΑΣ. «Ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα», έγραψε χθες στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην Ελλάδα η Frontex είχε πραγματοποιήσει επιχειρήσεις τύπου RABIT το 2011 και το 2015. Πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν σχετικά διευκρίνισαν ότι η παρουσία δυνάμεων της Frontex δεν αρκεί για την διαχείριση της κατάστασης. Πρόσθεσαν ότι αυτό απαιτεί συνολικότερη αντιμετώπιση και παρέπεμψαν στην αποψινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.