Αγωνία για αύξηση ροών στα νησιά

Αγωνία για αύξηση ροών στα νησιά

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Εβρο και στις εξελίξεις στα βόρεια σύνορα της χώρας, εκτιμάται ότι πολύ σύντομα, μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, θα αυξηθούν δραματικά και οι ροές από θαλάσσης στα ελληνικά νησιά. Ο πνιγμός ενός μικρού παιδιού, όταν ανετράπη στα ανοιχτά της Λέσβου, χθες το πρωί, η βάρκα στην οποία επέβαιναν 48 άτομα που είχαν επιβιβαστεί από τα παράλια της Τουρκίας, φανερώνει τις δραματικές διαστάσεις της διαχείρισης αυξημένων αφίξεων διά θαλάσσης.

Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερα από 1.100 άτομα έφθασαν τις τελευταίες δύο ημέρες στα νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία. Πρόκειται για σημαντική άνοδο, που προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των αφίξεων ήταν 778 άνθρωποι, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στα ελληνικά νησιά έφθασαν 450 άνθρωποι. Ο συντονιστής για το μεταναστευτικό – προσφυγικό με αρμοδιότητα τη φύλαξη των συνόρων Αλκιβιάδης Στεφανής βρισκόταν χθες στο Φαρμακονήσι, ενώ αργά το απόγευμα μετέβη στη Λέσβο, στο πλαίσιο προετοιμασιών για την πραγματοποίηση άσκησης στα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα παράλια της Τουρκίας βρίσκονται συγκεντρωμένοι πάνω από 150.000 άνθρωποι που προετοιμάζονται να περάσουν στην Ελλάδα μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Δεδομένων των δηλώσεων από την πλευρά της Τουρκίας για ανοιχτά σύνορα, η τήρηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2016 και η οποία περιόρισε κατά πολύ τις αφίξεις στα ελληνικά νησιά τίθεται σοβαρά εν αμφιβόλω. Ακόμα και αν η κατάργησή της δεν έχει ειπωθεί ρητά από την Τουρκία, «δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να συνεχίσει να εφαρμόζεται αν το ελληνικό Λιμενικό δεν επικοινωνεί με το τουρκικό για την πλεύση των βαρκών, έτσι όπως γινόταν μέχρι πρότινος στο πλαίσιο της αποτροπής», τονίζει στέλεχος του υπουργείου Μετανάστευσης.

Αντιδράσεις

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας), που συνεδρίασε την Κυριακή για την προσωρινή αναστολή για ένα μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. «Ολα τα κράτη έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράτυπες μετακινήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να απέχουν από τη χρήση υπερβολικής ή δυσανάλογης βίας και να διατηρούν συστήματα για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου με συντεταγμένο τρόπο», επισημαίνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.  «Οι άνθρωποι που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια ενός κράτους δεν θα πρέπει επίσης να τιμωρούνται εάν παρουσιάζονται χωρίς καθυστέρηση ενώπιον των αρχών για να ζητήσουν άσυλο», προσθέτει.

Οσον αφορά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος, οι δυσκολίες είναι ακόμα μεγαλύτερες δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σε αυτές τις χώρες. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μετέβη χθες σε Λέσβο και Χίο προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

«Η Τουρκία, που συστηματικά αγνοεί και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και που τώρα είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της πολιτικής της, εκμεταλλεύεται την ελπίδα ταλαιπωρημένων ανθρώπων για να εκβιάσει την Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο και τη ζωή τους και την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, δεν μπορεί ούτε να υποδεικνύει ούτε να κατηγορεί την Ελλάδα για οτιδήποτε», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος στον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που κάλεσε την Ελλάδα να φερθεί ανθρώπινα στους πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή