Εμμεσο μήνυμα μέσω ασκήσεων με πραγματικά πυρά

Εμμεσο μήνυμα μέσω ασκήσεων με πραγματικά πυρά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ασκήσεις πραγματικών πυρών που πραγματοποιήθηκαν χθες, από τον Βόρειο Εβρο μέχρι και το Καστελλόριζο, δηλαδή καθ’ όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών –χερσαίων και θαλάσσιων– συνόρων, επελέγη να δοθεί ένα έμμεσο μήνυμα προς όλους όσοι επιχειρούν να τα περάσουν παρανόμως προς την Ελλάδα. Στις περιοχές ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού (παρά τον Εβρο) πραγματοποιήθηκαν βολές «ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά», με σαφή απαγόρευση οποιασδήποτε κίνησης. Χθες πραγματοποιήθηκαν, ακόμη, βολές «ευθυτενούς τροχιάς» στην περιοχή ευθύνης της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), στις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται στα ανατολικά όλων των νησιών, από τη Σαμοθράκη έως το Καστελλόριζο. Σήμερα, 3 Μαρτίου, οι βολές αυτές θα επαναληφθούν, προκειμένου να διατηρηθεί η εικόνα επιχειρήσεων αποτροπής σε όλες τις μεθοριακές περιοχές ευθύνης του Δ΄ Σ.Σ. και της ΑΣΔΕΝ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται η ανανέωση των συγκεκριμένων ασκήσεων, ενδεχομένως με τον εμπλουτισμό τους με διαφορετικά σενάρια και όχι μόνο βολές.

Οι χθεσινές βολές προφανώς ήταν ενταγμένες στην εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), αποτελούσαν, ωστόσο και μια στοχευμένη δράση που συνδέεται με τις αυξημένες περιπολίες για το προσφυγικό. Η εμπλοκή των Ε.Δ. στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποτρεπτική πολιτική στο προσφυγικό, ουσιαστικά τις προωθεί από τα μετόπισθεν που βρίσκονταν έως σήμερα, στην πρώτη γραμμή. Τόσο οι χερσαίες δυνάμεις όσο και το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) έχουν λάβει σαφείς εντολές για αποτροπή εισόδου των μεταναστών στο έδαφος ή στα εθνικά χωρικά ύδατα. Στην πρώτη περίπτωση, τα πράγματα είναι σαφώς ευκολότερα, σε σύγκριση με τον θαλάσσιο χώρο, όπου πρέπει να αντιμετωπιστούν, αφενός το μήκος των θαλάσσιων συνόρων, αφετέρου οι δύσκολα διαχειρίσιμες συνθήκες που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την απόπειρα διάσωσης μεταναστών ή προσφύγων. Πάντως, από προχθές το βράδυ μέχρι χθες το απόγευμα πέρασαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου περί τους 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά –για πρώτη φορά– αποτράπηκε η άφιξη αρκετών λέμβων που είχαν ξεκινήσει από τα μικρασιατικά παράλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή