Ενα πρωινό Κυριακής στον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Anima, στην Καλλιθέα

Ενα πρωινό Κυριακής στον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Anima, στην Καλλιθέα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάββατο απόγευμα. Ευτυχώς, ο ήλιος δεν είχε δύσει ακόμα και έτσι τη διέκρινα στην άκρη της ασφάλτου. Μια ζωντανή δεκαοχτούρα –θαύμα που δεν την είχε πατήσει κανείς– καθόταν ακίνητη, ανήμπορη να μετακινηθεί μερικά εκατοστά παραπέρα για να γλιτώσει τις ρόδες των αυτοκινήτων. Σε απόσταση βολής, δυο-τρεις αδέσποτες γάτες περίμεναν την ευκαιρία να επιτεθούν. Τα φτερά και τα ποδαράκια της ήταν μια χαρά, αλλά δεν μπορούσε να πετάξει. Τη σκέπασα με ένα ύφασμα και την έβαλα σε μια κούτα. «Ωραία. Και τώρα τι κάνουμε;» αναρωτήθηκα. Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μου ήρθε αμέσως η σωτήρια απάντηση από γνωστούς και φίλους.

Ενα πρωινό Κυριακής στον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Anima, στην Καλλιθέα-1

Ενα μικρό ελάφι που μεταφέρθηκε στην οργάνωση.

Επρεπε να επικοινωνήσω με την οργάνωση για την περίθαλψη άγριων ζώων και πτηνών Anima.

Ενα πρωινό Κυριακής στον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Anima, στην Καλλιθέα-2

Η οργάνωση φροντίζει πολλά θηλαστικά, όπως αυτό το αλεπουδάκι.

Είχε βραδιάσει, ήταν Σαββατοκύριακο πριν από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και τηλεφώνησα με τη βεβαιότητα πως δεν θα μου απαντήσει κανείς. Και όμως. Μια ευγενέστατη κυρία μού έδωσε οδηγίες περίθαλψης και με ενημέρωσε πως ο σταθμός στην Καλλιθέα είναι ανοικτός 365 ημέρες τον χρόνο. Η δεκαοχτούρα κοιμήθηκε στη ζέστη του σπιτιού και στην ασφάλεια της χαρτόκουτας και στις 9 το πρωί της Κυριακής πήγα στην οδό Μενελάου για να την παραδώσω. Η βιολόγος που την εξέτασε με ενημέρωσε ότι το πτηνό έχει υποστεί μια προσωρινή, μάλλον, τύφλωση από πρόσκρουση σε τζάμι ή σε αυτοκίνητο και πως ίσως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή να ξεπεράσει τη διάσειση και να ανακτήσει την όρασή του. Δίπλα της, εκτός από δεκάδες κλουβιά με πουλάκια κάθε είδους, βρισκόταν ένας εντυπωσιακός φιδαετός που έχει μεγαλώσει ανάμεσα σε ανθρώπους και είναι εξοικειωμένος μαζί τους. Επεσε από τη φωλιά ως νεοσσός, προκλήθηκαν βλάβες από την πτώση και έτσι αδυνατεί να επιστρέψει στο φυσικό περιβάλλον.

Ενα πρωινό Κυριακής στον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Anima, στην Καλλιθέα-3

Τα πτηνά είναι η μεγαλύτερη ομάδα που καταλήγει για περίθαλψη.

Η οργάνωση, που έχει ως «ψυχή» τη δραστήρια Μαρία Γανωτή και διαθέτει εγκαταστάσεις και στο Λαγονήσι, περιθάλπει περισσότερα από 4.000 ζώα και πτηνά ανά έτος, εκτός από τα περιστέρια και τις δεκαοχτούρες, που είναι από τα πιο συχνά περιστατικά. Το δίκτυο των εθελοντών της απλώνεται σε ολόκληρη την επικράτεια: άνθρωποι που παραλαμβάνουν και μεταφέρουν ζώα και πτηνά από λιμάνια, σταθμούς ΚΤΕΛ, αεροδρόμια. Αλεπουδάκια, ελαφάκια, ερπετά, άγρια πτηνά κ.ά. δέχονται την κατάλληλη αγωγή και κυρίως επανεντάσσονται στη φύση. Η Anima μετράει πολλά χρόνια ζωής, κατά τα οποία έχει φροντίσει χιλιάδες περιπτώσεις. Αξίζει την οικονομική και ηθική μας υποστήριξη. Περισσότερες πληροφορίες για πρώτες βοήθειες σε ζώα και πτηνά θα βρείτε στον ιστότοπο https://www.wild-anima.gr/.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή