Απειλές και επιθέσεις κατά ΜΚΟ

Απειλές και επιθέσεις κατά ΜΚΟ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και δύο μήνες το σκάφος της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mare Liberum ήταν δεμένο στη Σκάλα Λουτρών της Λέσβου για εργασίες συντήρησης. Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όμως, το εξαμελές πλήρωμά του έλυσε βιαστικά τους κάβους. Εκριναν ότι δεν ήταν ασφαλές να μείνουν κοντά στη στεριά. Οπως αναφέρουν, εμφανίστηκε μπροστά τους μια ομάδα των δέκα ατόμων, κάποιοι με καλυμμένα τα πρόσωπα. Τους φώναζαν να αποχωρήσουν και ένας εξ αυτών έλουσε με βενζίνη το σκάφος της οργάνωσης. Δεν ήταν ευπρόσδεκτοι.

«Ηταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να αποχωρήσουμε. Κάποιοι ντόπιοι προσπάθησαν να τους μιλήσουν, να τους ηρεμήσουν και μας βοήθησαν να λύσουμε γρήγορα τα σχοινιά για να αποπλεύσουμε», λέει σε τηλεφωνική επικοινωνία με την «Κ» η Γερμανίδα Φλο Στρας, μέλος του πληρώματος. Χθες το μεσημέρι επιχείρησαν να δέσουν ξανά το σκάφος για να πάρουν νερό και άλλες προμήθειες, αλλά όπως επισημαίνει, η ίδια η ομάδα κινήθηκε ξανά εναντίον τους. «Μας ακολούθησαν ορισμένοι εξ αυτών για λίγα λεπτά με μια μικρή βάρκα, ενώ από τη στεριά τουλάχιστον τρία αυτοκίνητα κινούνταν παράλληλα με την πορεία μας και μας παρακολουθούσαν. Ηθελαν να σιγουρευτούν ότι θα φύγουμε», λέει η Στρας. Τις επόμενες ώρες το σκάφος τους αγκυροβόλησε στα ανοιχτά.

Καταγγελίες

Τις τελευταίες ημέρες, μετά τις εξελίξεις στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και τις αφίξεις νέων πλοιαρίων με πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καταγγέλλονται στη Λέσβο από δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ και από εργαζόμενους σε μη κυβερνητικές οργανώσεις επιθέσεις εναντίον τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις στοχοποιήθηκαν οχήματα με διακριτικά οργανώσεων, αλλά και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Κάποιες ΜΚΟ ανέστειλαν προσωρινά τις δραστηριότητές τους στο νησί, ή αποφάσισαν να μην παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες μέχρι και σήμερα έως ότου επανεκτιμήσουν την κατάσταση και κρίνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα μέλη τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν αναφερθεί σε προπηλακισμούς μελών τους στη Λέσβο και τις προηγούμενες εβδομάδες με ανακοινώσεις τους στις 12 και 20 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την οργάνωση, το πρώτο περιστατικό συνέβη εναντίον μέλους τους κατά τη μετάβασή του στην παιδιατρική κλινική έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Στο δεύτερο συμβάν, δύο εργαζόμενοί τους κατευθύνονταν στο σπίτι τους με ιδιωτικό αυτοκίνητο και δέχτηκαν απειλές από μικρή ομάδα κατοίκων οι οποίοι είχαν κλείσει τον δρόμο.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια του προσωπικού μας, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες που δεχόμαστε τέτοια επίθεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε ένα περιβάλλον όλο και πιο εχθρικό απέναντι στους εργαζομένους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, τους εθελοντές και τους αιτούντες άσυλο στο χωριό της Μόριας, υποκινούμενο από μια μικρή ομάδα κατοίκων», είχε δηλώσει ο Βασίλης Στραβαρίδης, γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Είναι απαράδεκτο να γίνεται στόχος η ιατρική φροντίδα και η ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε χθες ο ίδιος με αφορμή νέα περιστατικά βιαιοπραγίας στη Λέσβο. Η οργάνωση αποφάσισε χθες και σήμερα να παραμείνουν κλειστές για λόγους ασφαλείας του προσωπικού η παιδιατρική κλινική έξω από τη Μόρια καθώς και η κλινική για θύματα βασανιστηρίων στη Μυτιλήνη. Επισήμαναν όμως ότι τα μέλη τους θα παραμείνουν στο νησί και θα εξακολουθήσουν να παρέχουν ιατρική φροντίδα. Η οργάνωση Mare Liberum έχει παρουσία σε Λέσβο και Σάμο από το 2018 και όπως λένε τα μέλη της, δεν πρόκειται να αναστείλει τις δραστηριότητές της στο Ανατολικό Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή