Κορωνοϊός: Μέτρα για τα επόμενα στάδια

Κορωνοϊός: Μέτρα για τα επόμενα στάδια

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακατατάξεις στη λειτουργία τμημάτων του νοσοκομείου του Ρίου και αλλαγή στο πρόγραμμα εφημεριών έφεραν οι εξελίξεις με την ανίχνευση πληθώρας κρουσμάτων κορωνοϊού στην ομάδα εκδρομέων στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, δείχνοντας και τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα υγείας ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει την επιδημία. Από χθες η οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου χρησιμοποιείται για τη νοσηλεία ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ κατά πληροφορίες το ίδιο θα συμβεί και στην κλινική ΩΡΛ του νοσοκομείου. Επιπλέον, αλλάζει και η σημερινή εφημερία του νοσοκομείου του Ρίου, την οποία και θα πραγματοποιήσει το «Αγιος Ανδρέας». Σημειώνεται ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι, σε επόμενα στάδια της επιδημίας, τα περιστατικά της νόσου να νοσηλεύονται σε ξεχωριστές πτέρυγες νοσοκομείων ή ακόμα και να εκκενωθούν μικρές μονάδες υγείας, ώστε να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Παράλληλα, χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε την έγκριση 1.500 προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις για την ενίσχυση των μονάδων υγείας.

Κορωνοϊός: Μέτρα για τα επόμενα στάδια-1

Οι μονάδες τοποθετούνται στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», Λαϊκό, «Σωτηρία», Σισμανόγλειο, Αττικόν, Κρατικό Νίκαιας, Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, Καστοριάς.

Στο μεταξύ, σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας, και συγκεκριμένα στα «Γ. Γεννηματάς», Λαϊκό, «Σωτηρία», Σισμανόγλειο, Αττικόν, Κρατικό Νίκαιας, Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης και νοσοκομείο Καστοριάς, τοποθετούνται ειδικά χωροθετημένα σημεία διαλογής και υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού (κινητές μονάδες – isolation boxes). Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Γεννηματάς», στο οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί τέτοια μονάδα. Ο υπουργός, αφού ευχαρίστησε την εταιρεία Intrakat για τη δωρεά των μονάδων, άδραξε την ευκαιρία για να στείλει ξανά το μήνυμα στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ή με τον ΕΟΔΥ και να μην πάνε στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, ο υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε εκτίμηση της κατάστασης. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να εξεταστεί ποιες περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου.

Υποχωρεί η γρίπη

Σταδιακή υποχώρηση σημειώνει το επιδημικό κύμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, η οποία ωστόσο συνεχίζει να «μετράει» θύματα λόγω της νόσου. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την προηγούμενη εβδομάδα δηλώθηκαν έξι θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της νόσου για εφέτος σε 83. Από τις αρχές Οκτωβρίου έως και την Κυριακή έχουν καταγραφεί 234 σοβαρά περιστατικά γρίπης. Τα 213 νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Τέσσερις ασθενείς εισήχθησαν σε εντατική λόγω γρίπης την περασμένη εβδομάδα, ενώ υποχώρησαν οι επισκέψεις σε γιατρό από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή