Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία σε ΑΕΙ

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία σε ΑΕΙ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία σε συνέλευση φοιτητικού συλλόγου σε ελληνικό ΑΕΙ είναι γεγονός. Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, προσφέροντας ισχυρό επιχείρημα στο υπ. Παιδείας για τη θεσμοθέτησή της. Ειδικότερα, η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει καθιερωθεί στον φοιτητικό σύλλογο σε μαζικότατη γενική συνέλευση στις 4/12/2019, με πρόταση της παράταξης Ανεξάρτητων Μηχανολόγων Φοιτητών. Στην προ ημερών συνέλευση, ο εκπρόσωπος της παράταξης των Ανεξάρτητων δεχόταν ύβρεις από μέλη άλλων παρατάξεων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοποθετήσεων, μέλη παρατάξεων ανάγκασαν με βία τον συντονιστή των Ανεξάρτητων να αποχωρήσει, συζητώντας μάλιστα και τη διαγραφή του από τον φοιτητικό σύλλογο. Στη συνέχεια, οι 81 παρευρισκόμενοι ψήφισαν με ανάταση χειρός και με 54 ψήφους  αποφασίστηκε κατάληψη της σχολής. Ωστόσο, μετά την αποχώρηση του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Μηχανολόγων Φοιτητών και με τη συνδρομή εθελοντών φοιτητών της σχολής πραγματοποιήθηκε η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία. Διήρκεσε συνολικά 18 ώρες και συμμετείχαν σε αυτήν 304 πιστοποιημένοι φοιτητές μηχανολόγοι μηχανικοί, αριθμός ρεκόρ για τις συνελεύσεις του συλλόγου. Το πλαίσιο των Ανεξάρτητων Μηχανολόγων αναδείχθηκε πρώτο με 231 ψήφους.

Οπως ανέφερε ο Κωστής Ορφανόπουλος, φοιτητής στη σχολή Μηχανολόγων του ΕΜΠ, το σύστημα που επιλέχθηκε είναι το ZEUS, το οποίο διασφαλίζει αφενός την ανωνυμία και το απόρρητο της ψήφου –όπως άλλωστε αποδεικνύεται και με απόφαση του Αρείου Πάγου αρ. 519/2015–, αφετέρου ότι οι συμμετέχοντες θα είναι μόνο μέλη του φοιτητικού συλλόγου.  Ομως το επόμενο πρωινό, περίπου 50 φοιτητές που πήγαν στη σχολή για τα μαθήματα, καθώς και οι καθηγητές, τη βρήκαν κατειλημμένη από μικρή ομάδα μελών παράταξης των Μηχανολόγων και άλλων σχολών του ΕΜΠ. «Καλούμε τους αρμόδιους να στηρίξουν την προσπάθειά μας για εκδημοκρατισμό του ελληνικού πανεπιστημίου» αναφέρουν οι Ανεξάρτητοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ σε κείμενο που συνυπογράφει (διά του φοιτητή Β. Αποστολόπουλου) η Ανεξάρτητη Φοιτητική Πρωτοβουλία Παν. Δυτικής Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή