Το καταφύγιο των ευπαθών ομάδων

Το καταφύγιο των ευπαθών ομάδων

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με το παραμικρό σύμπτωμα, μένω σπίτι». Το σημαντικό αυτό μήνυμα εκπέμπουν τις τελευταίες ημέρες οι υγειονομικές αρχές της χώρας σε μία προσπάθεια να καθυστερήσουν την επέκταση του κορωνοϊού στην κοινότητα και να προετοιμάσουν καλύτερα τις δομές του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς του COVID-19. Με τον αριθμό των περιστατικών στη χώρα μας να αυξάνεται καθημερινά και την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων για τα οποία δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης στον κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε χθες από τους πολίτες «μεγαλύτερη υπευθυνότητα», καλώντας όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Θέτοντας δε το χρονοδιάγραμμα αυτής της «εγρήγορσης» που καλούνται να έχουν οι πολίτες, ο υπουργός τόνισε ότι «οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι».

Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 11 νέα περιστατικά COVID-19, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα σε 84 (81 ελληνικής καταγωγής και 3 ξένης υπηκοότητας) σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, και από ένα σε Μυτιλήνη και Εύβοια. Από το σύνολο των περιστατικών τα 56 σχετίζονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους. Από τους ασθενείς, 27 νοσηλεύονται και 57 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους και σε καλή κατάσταση.

Σε τέσσερις περιπτώσεις, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ δεν είχαν –έως χθες– τεκμηριώσει το ιστορικό έκθεσης των ασθενών, δηλαδή δεν είχαν εντοπίσει τον τρόπο με τον οποίο προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν με την εφαρμογή της οδηγίας του ΕΟΔΥ για εξετάσεις για κορωνοϊό και σε ασθενείς με σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο άνευ αιτιολογίας. Οι ειδικοί επιστήμονες που ανέμεναν αυτήν την εξέλιξη, τονίζουν ότι προς το παρόν το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων σε σχέση με το σύνολο των ελεγχθέντων είναι πολύ μικρό, ενώ υπολογίζουν, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και την πορεία της επιδημίας στην Ιταλία –εκτός της επαρχίας της Λομβαρδίας– την έξαρσή της στην Ελλάδα σε 2-3 εβδομάδες. Ετσι, οι υγειονομικές αρχές θα έχουν χρόνο να προετοιμάσουν τα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν τα βαριά περιστατικά της νόσου. Μάλιστα, έως χθες αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θαλάμους νοσηλείας στα νοσοκομεία.

Για την καθυστέρηση της διάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα και συστάσεις. Ειδικότερα, συστήνεται η αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών σε εσωτερικό ή εξωτερικό αλλά και του συγχρωτισμού σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (άτομα άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής). Γι’ αυτές τις ομάδες συστήνεται η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και η απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, Κέντρα Αποκατάστασης, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και τις 30 Ιουνίου 2020.

Επιπλέον, αναστέλλονται οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημιμαραθωνίου της Αθήνας. Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση-συνάντηση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ετών, καθώς και η τηλεδιάσκεψη γι’ αυτού του είδους τις συναντήσεις (π.χ., δημοτικά συμβούλια). Προχθές, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας καθώς και της διενέργειας συνεδρίων για τέσσερις εβδομάδες, των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό για δύο εβδομάδες και τη διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για δύο εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, την τηλεφωνική γραμμή 1135 για πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό έχει ενεργοποιήσει ο ΕΟΔΥ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή