Η Ιερά Σύνοδος απεφάνθη: «Ναι» στη Θεία Κοινωνία

Η Ιερά Σύνοδος απεφάνθη: «Ναι» στη Θεία Κοινωνία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Θεία Κοινωνία δεν μπορεί να μεταδώσει ασθένειες όπως ο νέος ιός, απεφάνθη χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ζήτημα των μέτρων πρόληψης κατά της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Η ΔΙΣ, από την άλλη, συστήνει στις ευπαθείς ομάδες πιστών να μείνουν σπίτι και να μην εκκλησιάζονται, και συνιστά την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Επίσης, προτείνει στους ιερείς να τελέσουν δέηση την προσεχή Κυριακή 15 Μαρτίου υπέρ της αποτροπής εξάπλωσης του ιού. «Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του», ανέφερε. Η απόφαση της ΔΙΣ να μην απαγορεύσει τη Θεία Κοινωνία ήγειρε πολλές αντιδράσεις, καθώς θεωρείται αντιεπιστημονική. Μάλιστα, ορισμένοι έθεσαν και ζήτημα προσφυγής στη Δικαιοσύνη κατά της στάσης της ΔΙΣ, για λόγους δημόσιας υγείας και ευρύτερα δημόσιου συμφέροντος. Νομικοί που μίλησαν στην «Κ» ανέφεραν ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα είχε τύχη. Την ίδια στιγμή έχουν ληφθεί μέτρα από άλλες Εκκλησίες και θρησκευτικούς χώρους. Ενδεικτικά, ο Πάπας έχει τελέσει διαδικτυακά θεία λειτουργία, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα στους Αγίους Τόπους και στη Μέκκα.

Ειδικότερα, μετά και την πρώτη σχετική απόφασή της στις 28 Φεβρουαρίου, χθες η ΔΙΣ ανακοίνωσε ότι «η προσέλευση στη Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ’ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ’ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: “φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο” (Α΄ Ιωάν. 4, 18)». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση. Οσοι προσέρχονται “μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης” και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται “φάρμακο αθανασίας”, “εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον”».

Από την άλλη, η ΔΙΣ επανέλαβε τα μέτρα του υπουργείου Υγείας όπως «α) τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, β) χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα, γ) τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα, δ) επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων» και προέτρεψε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσους ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, και να λαμβάνουν τα μέτρα υγιεινής.

Η ΔΙΣ αποφάσισε τη διανομή στους ναούς ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες.

Τέλος, με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου το Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής για λόγους πρόληψης από τον κορωνοϊό αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι το Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή