Θεραπευτική βόλτα στα μέρη του Μελάμποδος, στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγοσθένων

Θεραπευτική βόλτα στα μέρη του Μελάμποδος, στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγοσθένων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια έχω βρει ένα τρομερό γιατρικό όταν η διάθεσή μου δεν είναι στα καλύτερά της. Φοράω εκδρομικά παπούτσια και επισκέπτομαι κοντινούς ή λίγο πιο μακρινούς αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Μετά μια-δυο ώρες περπάτημα στον καθαρό αέρα, σε περιοχές που συνήθως είναι μεγάλου φυσικού κάλλους, όλα ξαναέρχονται στις κανονικές τους διαστάσεις. Το περασμένο Σάββατο ικανοποίησα την επιθυμία μου να επισκεφθώ τα Αιγόσθενα, την αρχαία πόλη των Μεγαρέων, με τον καλύτερα σωζόμενο φρουριακό πύργο της αρχαιότητας και το ιερό του Μελάμποδος, φημισμένου για τις μαντικές και ιατρικές ικανότητές του κατά τη μυθολογία. Η διαδρομή με αυτοκίνητο προς το Πόρτο Γερμενό διαρκεί περίπου μία ώρα και κάτι, με όλα τα θέλγητρα του Κιθαιρώνα να ηρεμούν το βλέμμα και την καρδιά. Πεύκα, έλατα, κορυφές και στροφές θυμίζουν στον επισκέπτη πως η ομορφιά είναι πολύ κοντά μας, έτσι να κάνεις μπορείς να την αγγίξεις. Λίγο πριν φθάσουμε στον αρχαιολογικό χώρο, ένα μεγάλο κοπάδι από κατσίκες μάς έφραξε τον δρόμο και δύο γιγαντιαία τσοπανόσκυλα ήρθαν στο παράθυρο του αυτοκινήτου για να ζητήσουν –γαβγίζοντας– τα διαπιστευτήριά μας.

Θεραπευτική βόλτα στα μέρη του Μελάμποδος, στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγοσθένων-1

Η θέα από το τρίτο πάτωμα του πύργου.

Η είσοδος στο προσφάτως αποκατεστημένο έργο είναι εντυπωσιακότατη και σίγουρα θα βγάλετε το καπέλο στις δύο κυρίες του ΥΠΠΟ, τις αρχαιολόγους Ευγενία Τσάλκου και Πολυτίμη Βαλτά, για την εξαιρετική δουλειά τους. Ο πύργος, ύψους 18 μέτρων, με τρία ξύλινα πατώματα και οροφή, που υπέστη μεγάλη φθορά από τον χρόνο και τον σεισμό του 1981, στέκει αγέρωχος και είναι επισκέψιμος. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια αισθάνεται κανείς μεγάλη συγκίνηση για το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα σε ένα κτίσμα που χρονολογείται ανάμεσα στον 3ο και στον 4ο π.Χ. αιώνα. Αθηναίοι και Μεγαρείς έκτισαν το κάστρο λόγω της θηβαϊκής απειλής, αλλά αποδείχθηκε πολύ πιο γερό από τον πρόσκαιρο αυτόν κίνδυνο.

Μια πολύ ευγενική φύλακας, η Φανή, μας έδωσε όλες τις πληροφορίες και μας προέτρεψε να κάνουμε μια μικρή περιοδεία σε ολόκληρο τον χώρο, που διαθέτει μεγάλα και μικρά τείχη, σπαράγματα από πύργους, καθώς και δύο μικρά εκκλησάκια. Υπάρχει ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου κοντά στην είσοδο, αλλά και ο ναός της Αγίας Αννας – Παναγίας λίγο πιο κάτω. Το ιερό του Μελάμποδος πρέπει να βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη, στον αρχαιολογικό χώρο. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο αποτελεσματικός ήταν ο αρχαίος ιατρός, σίγουρα όμως η βόλτα στα μέρη του ήταν ιαματική. Στο έμπα του αρχαιολογικού χώρου, τέσσερις φίλοι είχαν στήσει ένα μικρό καρό τραπεζομάντιλο και έκαναν πικ νικ στη σκιά μιας ελιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή