Νέα αρχή για το πάρκο Γουδί

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «επανεκκίνηση» των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός μεγάλου, ενιαίου πάρκου στο Γουδί ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως και στην περίπτωση του Πάρκου Τρίτση, τη διαχείριση θα αναλάβουν οι δήμοι (Αθηναίων, Παπάγου-Χολαργού και Ζωγράφου) αντί της κεντρικής διοίκησης. Το μόνο αρνητικό είναι ότι ο ορίζοντας αναθεώρησης του προεδρικού διατάγματος για τον Υμηττό εξακολουθεί να απομακρύνεται χωρίς προφανή λόγο, καθώς το σχέδιο ήταν έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα μπορούσε να έχει προωθηθεί με ελάχιστες τροποποιήσεις.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος σύσκεψη υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή των δημάρχων Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλου, και Ζωγράφου, Βασίλη Θώδα. «Αποφασίσαμε η πολιτεία να δράσει χωρίς καθυστερήσεις», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Το πάρκο Γουδί είναι ένας πνεύμονας στο κέντρο της πόλης που δεν αξιοποιείται. Αποφασίσαμε σε συνδυασμό με την εκπόνηση του προεδρικού διατάγματος για τον Υμηττό να προχωρήσει νωρίτερα η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το ειδικό χωρικό σχέδιο και να δημιουργηθεί ένας ειδικός φορέας στον οποίο πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, θα συνεννοηθούμε με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, όπως το Αμύνης και το Ανάπτυξης, καθώς και με όσους έχουν λόγο για εκτάσεις εντός του πάρκου, ώστε η υπόθεση να προχωρήσει και να αποδώσουμε το πάρκο στο κοινό».

Στη συζήτηση οι τρεις δήμαρχοι κατέβηκαν με… ενιαίο μέτωπο, ζητώντας να αναλάβουν την ευθύνη του φορέα (κάτι που έγινε δεκτό), αλλά και να προσπαθήσει το υπουργείο να απεμπλέξει κάποια βασικά ζητήματα (σημειώνεται ότι η απόδοση μεγάλου μέρους του πάρκου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας καθυστερεί για δεκαετίες χωρίς ουσιαστικό λόγο, αφού ο χώρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι άλλο). Οι δήμοι ανέφεραν ότι είναι σημαντικό το Γουδί να γίνει χώρος πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού και θα δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας που θα καταθέσει προτάσεις.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι για ακόμα μια φορά μετατίθεται η θέσπιση του προεδρικού διατάγματος για τον Υμηττό (το μισό διάταγμα για τον ορεινό όγκο έχει καταπέσει στο ΣτΕ έπειτα από προσφυγή δήμων που θεωρούσαν πολύ αυστηρούς τους περιορισμούς του) για ένα έτος από σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το διάταγμα και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που το συνοδεύει είναι έτοιμα από την άνοιξη, ωστόσο δεν προωθούνται προφανώς επειδή η σημερινή ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να επανεξετάσει κάποια σημεία (οι δήμοι, πάντως, ασκούν μεγάλη πίεση να μειωθεί η ζώνη απόλυτης προστασίας και να επιτραπούν διάφορες χρήσεις, ιδίως στην πλευρά των Μεσογείων). Το υπουργείο είχε ανανεώσει την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον Υμηττό για τρίτη φορά μέχρι τον φετινό Οκτώβριο και τυπικά δεν επιτρέπεται να την ανανεώσει για τέταρτη φορά.

Η τελευταία μεγάλη μελέτη για το Γουδί ανατέθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Γιώργο Πατρίκιο) και παραδόθηκε το 2012. «Οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι στη σωστή κατεύθυνση», εκτιμά ο κ. Πατρίκιος. «Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις, το υπουργείο θα συνεχίσει την επεξεργασία των μελετών που είχαμε κάνει το 2012 στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου πρασίνου με τη χρήση ενός ειδικού χωρικού σχεδίου, με κάποια μέτρα άμεσης εφαρμογής. Το καλό είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ξεκινάει από το μηδέν, καθώς τόσο το ιδιοκτησιακό όσο και οι χρήσεις γης έχουν μελετηθεί συστηματικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή