Ενίσχυση νοσοκομείων με 2.000 άτομα

Ενίσχυση νοσοκομείων με 2.000 άτομα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με 2.000 άτομα νοσηλευτικό και λοιπό –μη ιατρικό– προσωπικό καθώς και στην ενεργοποίηση επιπλέον τριών εργαστηρίων για εξετάσεις για τον κορωνοϊό προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, αναπροσαρμόζει το πρόγραμμα των χειρουργείων των νοσοκομείων, τα οποία όπως ανακοινώθηκε χθες, εφεξής θα καλύπτουν μόνο τα έκτακτα περιστατικά καθώς και όσα περιστατικά δεν δύναται να αναβληθούν, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων μέχρι νεωτέρας. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία στιγμή που καταγράφεται συνεχής αύξηση των περιστατικών COVID-19 στη χώρα μας και τα οποία θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές και τα αντανακλαστικά του συστήματος Υγείας.

Xθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, και τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στην Ελλάδα σε 99. Τρεις ασθενείς που εμφάνισαν σοβαρή νόσηση, δύο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ρίου και ένας στο ΑΧΕΠΑ, νοσηλεύονταν –τουλάχιστον έως αργά το βράδυ– σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Από τους υπόλοιπους ασθενείς με COVID-19, οι 28 νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομεία των Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Μυτιλήνης, ενώ 68 παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους. Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης νοσηλεύονται δύο ύποπτα περιστατικά από τον καταυλισμό της Μόριας και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί ή όχι από τον ιό.

Το υπ. Υγείας ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην πρόσληψη 1.500 νοσηλευτών και 500 ατόμων λοιπό προσωπικό (πληρώματα ασθενοφόρων, διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό κ.ά.) με συμβάσεις διετούς διάρκειας. Η υποβολή των αιτήσεων για τις συγκεκριμένες θέσεις θα γίνεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 Μαρτίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα loipoepikouriko.moh.gov.gr. Επιπλέον, από χθες προστέθηκε στα τέσσερα εργαστήρια που εκτελούν εξετάσεις για τον κορωνοϊό (Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΠΑΓΝΗ), το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, ενώ σήμερα θα λειτουργήσουν για τον λόγο αυτό και τα εργαστήρια του «Αττικόν» και του Πανεπιστημιακού Λάρισας.

Η ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό καθώς και η αύξηση των εργαστηρίων για τον νέο κορωνοϊό αποτελεί αίτημα των γιατρών και εργαζομένων του ΕΣΥ που εκφράζουν ανησυχία για τη καταγραφή περιστατικών της νόσου που δεν χαρακτηρίστηκαν ούτε αντιμετωπίστηκαν από τις μονάδες υγείας και τον ΕΟΔΥ ως «ύποπτα» για τον νέο κορωνοϊό εξαρχής. Μετά την περίπτωση του 66χρονου από την Ηλεία, καταγράφηκαν δύο περιστατικά μη λήψης των μέτρων προστασίας σε μονάδες υγείας. Το ένα αφορά έναν 53χρονο επαγγελματία υγείας, που πριν διαγνωστεί με τον νέο κορωνοϊό νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης σε κοινό θάλαμο. Το πιο πρόσφατο αφορά έναν άνδρα 77 ετών, ο οποίος απύρετος αλλά με βήχα προχθές το πρωί μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στην εφημερία του «Αλεξάνδρα», δεν θεωρήθηκε «ύποπτο κρούσμα», εξετάστηκε στο τμήμα επειγόντων και στο ακτινολογικό και εισήχθη για νοσηλεία σε θάλαμο πνευμονολογικής κλινικής, πριν τελικά απομονωθεί, επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό και μεταφερθεί (μετά τα μεσάνυχτα) στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Επτά άτομα –γιατροί, νοσηλεύτρια και πλήρωμα ασθενοφόρου– τέθηκαν σε «καραντίνα». Εκτιμάται ότι σήμερα περίπου 100 επαγγελματίες σε όλη τη χώρα είναι σε καραντίνα. Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να λαμβάνουν δείγμα για εργαστηριακές εξετάσεις όταν κρίνουν οι ίδιοι, και όχι μόνο κατόπιν επικοινωνίας του ΕΟΔΥ. Η ομοσπονδία γιατρών του ΕΣΥ ζητεί επίσης να αλλάξει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων, ενώ οι γιατροί ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου (ΕΪΝΑΠ) ζητούν καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή