Αμυνα με εργασία από το σπίτι

Αμυνα με εργασία από το σπίτι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν προγράμματα εργασίας από το σπίτι, με στόχο την προστασία των εργαζομένων τους αλλά και του κοινωνικού συνόλου από την περαιτέρω διασπορά του νέου κορωνοϊού. «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή της ιστορίας παράξενη, μοναδική, που πιθανότατα κανείς μας δεν έχει ξαναζήσει στο παρελθόν», έγραψε ο ιδρυτής της Beat, Νίκος Δρανδάκης, στο Facebook, ανακοινώνοντας προχθές Τρίτη το μέτρο. «Ο καθένας μας έχει ίσο μερίδιο ευθύνης με όλους τους άλλους για τον βαθμό διάδοσης του ιού COVID-19 και συνεπώς για τη δημόσια υγεία. Στο γραφείο της Αθήνας στην Beat αποφασίσαμε να καθιερώσουμε από σήμερα εργασία από το σπίτι για όσους μετακινούνται με δημόσια μέσα μεταφοράς, και πιθανότατα από αύριο για όλους, παρόλο που δεν είχαμε κάποιο κρούσμα έως τώρα. Ταυτόχρονα αναβάλλονται και όλα τα ταξίδια. Είναι απαραίτητο ο καθένας, ιδιώτες, επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς, να πάρει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί άμεσα. Better safe than sorry».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σπίτι δουλεύουν από χθες και οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz.gr. Η εταιρεία μάλιστα έχει δείξει ήδη τα αντανακλαστικά της στο θέμα του νέου κορωνοϊού προχωρώντας στη διακοπή συνεργασίας με τα ηλεκτρονικά καταστήματα που είχαν αυξήσει υπερβολικά τις τιμές σε μάσκες, απολυμαντικά κ.λπ. Από την Τρίτη 10/3, επίσης, ενθαρρύνθηκαν οι εργαζόμενοι του efood να εργαστούν από το σπίτι, ιδίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή δεν διαθέτουν αυτοκίνητο και μετακινούνται με ΜΜΜ. Ταυτόχρονα η εταιρεία έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση των meeting rooms σε γραφεία προσωπικής χρήσης αλλά και στη δημιουργία outdoor meeting rooms, ενώ έχει αναβάλει όλα τα προγραμματισμένα επαγγελματικά ταξίδια για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της εταιρείας στην «Κ», δεν σημειώθηκε κάποιο πρόβλημα, αφού τόσο οι Agile πρακτικές όσο και τα digital εργαλεία, όπως το Slack και το Zoom, επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία και από απόσταση. «Προσαρμοζόμαστε καθημερινά ανάλογα με τις εξελίξεις στη χώρα μας».

Τέτοιου είδους σύγχρονα εργαλεία έχουν «σώσει» τις εταιρείες που έχουν «προσγειώσει» τα στελέχη τους για τον επόμενο μήνα. «Ο εξοπλισμός τηλεδιάσκεψης σημειώνει εκρηκτική ζήτηση τον τελευταίο καιρό από επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους ή αντικειμένου, που πρέπει να περιορίσουν τα επαγγελματικά ταξίδια», λέει στην «Κ» ο Κώστας Σταθόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνολογικής Συστημάτων» που προμηθεύει τέτοια συστήματα εδώ και 33 χρόνια. «Αλλά και κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα επενδύουν πλέον σε τέτοιο εξοπλισμό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν ακόμα και σε τηλεκπαίδευση. Ενα σύγχρονο σύστημα τηλεδιάσκεψης διευκολύνει απίστευτα την απομακρυσμένη επικοινωνία με συνεργάτες και πελάτες». Σήμερα τα συστήματα αυτά μπορεί να καλύπτουν πολύ μεγάλη γκάμα απαιτήσεων. Από οικονομικά αλλά με δυνατότητες για εικόνα υψηλής ευκρίνειας και ήχο ακριβείας χωρίς αντηχήσεις –ακόμα και όταν ο συνομιλητής δεν είναι δίπλα στο μικρόφωνο–, μέχρι σύνθετα με… ρομποτικές κάμερες που παρακολουθούν τον ομιλητή ανιχνεύοντας την κίνησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή