Μετ’ εμποδίων τα τηλεμαθήματα

Μετ’ εμποδίων τα τηλεμαθήματα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαθητές είναι έτοιμοι για τα τηλεμαθήματα, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας βρέθηκε απροετοίμαστο. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των μέτρων αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών λόγω της δεκαπενθήμερης αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε την πρόθεση να λειτουργήσει άμεσα εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τη διατήρηση στενής επαφής των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Βεβαίως, το εγχείρημα παρουσιάζεται εύκολο από την πλευρά των… δεκτών (δηλαδή των μαθητών και των φοιτητών), αλλά όχι των πομπών (του υπουργείου Παιδείας). Για τους πρώτους χρειάζεται ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής για τη λήψη των τηλεμαθημάτων και σύνδεση στο Διαδίκτυο. Οσο και αν κάποιοι μαθητές δεν έχουν υπολογιστή (λόγω ηλικίας) ή αντιμετωπίσουν τεχνικές δυσκολίες, το βασικό πρόβλημα, όπως τουλάχιστον ομολογείται από στελέχη του υπουργείου Παιδείας, είναι η έλλειψη προετοιμασίας του υπουργείου. Για να λειτουργήσει το σύστημα χρειάζονται υποδομές. «Δεν έχει ακόμη συζητηθεί τι θα γίνει, το μελετάμε», ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια στιγμή, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς έσπευσαν να προσφέρουν υπηρεσίες τηλε-εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε τη δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, καθώς και για τους μαθητές και των τριών τάξεων του γυμνασίου. «Η υπηρεσία θα είναι εντελώς δωρεάν για όσο διάστημα τα σχολεία θα παραμένουν κλειστά. Οι μαθητές από όλη την Ελλάδα και όχι μόνον από την Αττική θα μπορούν να έχουν από τον υπολογιστή του σπιτιού τους πρόσβαση στις συγκεκριμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μέσω του συνδέσμου www.brainy.gr», ανακοίνωσε η Περιφέρεια. Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο των υπηρεσιών εξ αποστάσεως.

Επίσης, ιδιωτικά σχολεία έχουν ανάλογα προγράμματα. Ενδεικτικά, ιδιωτικό σχολείο θα συνεχίσει την καθημερινή εκπαίδευση των μαθητών του μέσα από ειδικό πρόγραμμα eLearning.

Από την άλλη, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποδέχθηκε χθες την Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Καινοτομίας, Ερευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Mariya Gabriel. Μεταξύ άλλων, η κ. Gabriel ενημερώθηκε για τις προληπτικές δράσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, όπως η προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των δομών εκπαίδευσης, για τον κορωνοϊό. Σήμερα θα γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην εκπαίδευση των κρατών-μελών της Ενωσης, η οποία πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας της κ. Κεραμέως και επικοινωνίας της με την κροατική προεδρία της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή