Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την τήρηση των μέτρων για κορωνοϊό

Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την τήρηση των μέτρων για κορωνοϊό

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ζητά με εγκύκλιο του προς όλες τις εισαγγελίες της χώρας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απέστειλε σήμερα εγκύκλιο σημειώνοντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων αλλά και τις ποινικές ευθύνες που έχουν όσοι ανεύθυνα τα παραβιάζουν.

Οπως αναφέρει ο κ. Πλιώτας η παραβίαση των απαγορευτικών μέτρων θέτει σε κίνδυνο θεμελιώδη έννομα αγαθά όπως η υγεία και η ζωή των πολιτών. Για το λόγο αυτό εντέλλεται τους εισαγγελείς να παρεμβαίνουν όταν «συντρέχει νόμιμη περίπτωση».

Αναλυτικά η Εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Προς

Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του  και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α' ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν' αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο.

Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT