Προσφυγικό: Καθηλωμένοι στο νέο καθεστώς

Προσφυγικό: Καθηλωμένοι στο νέο καθεστώς

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, με συγγενείς οι οποίοι έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη ή έχουν ζητήσει διεθνή προστασία και ζουν στην Ελλάδα, μία γυναίκα στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης, καθώς και ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι ορισμένοι από τους νεοαφιχθέντες μετανάστες που παραμένουν υπό κράτηση στο αρματαγωγό «Ρόδος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Λόγω της έκτακτης μηνιαίας αναστολής αιτήσεων ασύλου υπάγονται σε ένα νέο διαχειριστικό καθεστώς. Εκκρεμεί η μεταφορά τους σε προαναχωρησιακό κέντρο της ενδοχώρας με σκοπό την απέλασή τους.

Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν τοποθετήθηκαν αρχικά σε έναν υπαίθριο καταυλισμό στο λιμάνι της Μυτιλήνης και έπειτα μέσα στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού, επιτρεπόταν σε δημοσιογράφους να τους φωτογραφίσουν, αλλά απαγορευόταν να τους μιλήσουν. Τις τελευταίες ημέρες, δικηγόροι ανθρωπιστικών οργανώσεων έλαβαν άδειες και επικοινώνησαν με κάποιους εκ των νεοαφιχθέντων της Λέσβου. Από τη δική τους καταγραφή προκύπτει μια πρώτη, πιο λεπτομερής εικόνα για τα ιστορικά ορισμένων εξ αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Κ» από δικηγόρους της οργάνωσης HIAS Ελλάδος, μεταξύ των 500 ανθρώπων στο αρματαγωγό βρίσκονται: 1) Ιρακινή στον όγδοο μήνα εγκυμοσύνης, η οποία ταξίδεψε από τα τουρκικά παράλια μαζί με τον άντρα της και τα τρία παιδιά τους, 2) Παλαιστίνιος, η γυναίκα και η κόρη του οποίου είχαν φτάσει πριν από μήνες σε ελληνικό έδαφος, ζουν στην ενδοχώρα και έχουν ζητήσει άσυλο, 3) Αφγανός, του οποίου δύο στενοί συγγενείς έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στη Γερμανία, 4) Παλαιστίνια, της οποίας ο σύζυγος είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας στην Αυστρία. Στο ίδιο πλοίο παραμένει και η 42χρονη από το Αφρίν της Συρίας, η οποία έχασε τον 5χρονο γιο της την Καθαρά Δευτέρα, μετά την ανατροπή της βάρκας τους ανοιχτά της Λέσβου. Στους νεοαφιχθέντες που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες των δικηγόρων, και μία 13χρονη Σομαλή, η οποία υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο του νησιού.

Η Ανδριανή Νικηφορίδου, δικηγόρος στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αναφέρει στην «Κ» ότι η οργάνωση έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση 14χρονου ασυνόδευτου ανηλίκου από τη Συρία, ο οποίος επίσης βρίσκεται υπό το ίδιο καθεστώς στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού. «Από τον ίδιο μάθαμε ότι δεν έχει ενημερωθεί γιατί είναι στο πλοίο, εάν θα φύγει ή όχι ή πόσο καιρό θα παραμείνει εκεί», λέει η κ. Νικηφορίδου.

Εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε αναφέρει στην «Κ» ότι καταγράφηκαν και άλλοι κατά δήλωσή τους ασυνόδευτοι ανήλικοι μετά την άφιξή τους στη Σκάλα Συκαμιάς την περασμένη εβδομάδα, προτού μεταφερθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και ακολουθήσει η επίσημη διαδικασία ταυτοποίησης από τις αρχές. Η «Κ» επικοινώνησε τηλεφωνικά με την εθνική συντονίστρια για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, η οποία δεν είχε ενημέρωση για τους νεοαφιχθέντες της Λέσβου. Από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παρέπεμψαν την «Κ» στον ειδικό γραμματέα υποδοχής και από εκεί στις αστυνομικές αρχές, οι οποίες είχαν αναλάβει την επίσημη καταγραφή. Λόγω της νέας διαχειριστικής διαδικασίας, η Υπατη Αρμοστεία δεν έχει ακόμη ακριβή εικόνα και στοιχεία για το προφίλ των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στο αρματαγωγό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή