Ποινικές κυρώσεις για μη τήρηση μέτρων

Ποινικές κυρώσεις για μη τήρηση μέτρων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσε η ανάγκη να τηρηθούν με αυστηρότητα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με εγκύκλιό του επισημαίνει ότι οι παραβάτες των μέτρων έχουν και ποινικές κυρώσεις. Η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα απευθύνθηκε προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας, προκειμένου να παρεμβαίνουν όταν «συντρέχει νόμιμη περίπτωση» με σκοπό τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων για τον κορωνοϊό από όσους ανεύθυνα τα παραβιάζουν.

Οπως αναφέρεται στην εισαγγελική εγκύκλιο, οι παραβάτες των μέτρων έχουν από τον νόμο ποινικές κυρώσεις, που σε εξαιρετικές περιπτώσεις φθάνουν τις πολυετείς καθείρξεις ακόμα και τα ισόβια, καθώς με τη συμπεριφορά τους «προσβάλλουν θεμελιώδη, προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εντέλλεται τους εισαγγελείς όλης της χώρας, όπως παρεμβαίνουν στις περιπτώσεις εκείνες όπου η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο από ανεύθυνες συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα όταν αποδεδειγμένα πολίτες που είναι κρούσματα της νόσου, ενώ πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών, εντούτοις κυκλοφορούν σε χώρους όπου συχνάζουν πολλά άτομα και κυρίως ηλικιωμένοι.

Οι περιπτώσεις ανεύθυνης συμπεριφοράς από πολίτες στην τήρηση των μέτρων για τη δημόσια υγεία, που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας, δυστυχώς δεν είναι ελάχιστες και για τον λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν γνωστές και οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται αλλά και να εφαρμοστεί ο νόμος όπου χρειαστεί από τις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελίες. Παράλληλα, για τα δικαστήρια, η λειτουργία τους αναστέλλεται προς το παρόν για 15 ημέρες μόνον σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή δικών. Οι υπόλοιπες δικαστικές υπηρεσίες θα είναι ανοικτές και θα λειτουργούν κανονικά, ενώ του μέτρου της αναστολής θα εξαιρούνται δίκες με επείγοντα χαρακτήρα, όπως τα αυτόφωρα, οι δίκες στις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων αλλά και εκείνες στις οποίες υπάρχει κίνδυνος να εκπνεύσουν τα 18μηνα προσωρινής κράτησης και να αποφυλακιστούν υπόδικοι για βαριά κακουργήματα.

Πάντως, η λήψη μέτρων για τα δικαστήρια θα επανεξεταστεί σε βάθος χρόνου ανάλογα με το πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ενώ επιπλέον θα ενταθούν τα μέτρα απολύμανσης στους χώρους των δικαστικών μεγάρων τα οποία προς το παρόν είναι ελάχιστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή